Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Derby-ul România - Georgia, Stejarii fac apel la experiență

macovei.jpg

Căpitanul Stejarilor, Mihai Macovei
Mihai Macovei este căpitan al Stejarilor
Image source: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României, Stejarii, prezintă un lot extrem de experimentat în meciul derby cu Georgia din noua ediție Rugby Europe International Championship (REIC). Partida de va desfășura sâmbătă pe Cluj Arena de la ora 14. 

Noul antrenor interimar al Stejarilor, Marius Tincu, a făcut apel la șapte jucători care evoluează în Franța, între cei opt componenți ai pachetului de înaintare, punctul forte al echipei.

Doar flankerul de pe partea deschisă, Adrian Ion, joacă în România și dintre cei opt titulari din grămadă doar linia a II-a Marius Antonescu are sub 30 de ani.

Experiență și pe liniile dinapoi, unde mijlocașul la gămadă Valentin Calafeteanu joacă al 100-lea meci în echipa națională, în timp ce ceilalți doi membri ai clubului centurionilor, Florin Vlaicu și Cătălin Fercu, formează o inedită pereche de centri.

Dacă îi mai adăugăm de pe banca de rezerve și pe Eugen Căpățână, Viorel Lucaci și Florin Surugiu (toți trei peste 30 de ani) și Dorin Lazăr și Ionel Badiu (amândoi 29 de ani), avem imaginea unui lot cu o bogată experiență. 

Doar doi străini

Se remarcă și faptul că au fost incluși doar doi jucători străini, taloneurul georgian Otar Turașvili și sud-africanul linia a II-a Johan Van Heerden, ambii deveniți eligibili după trei ani jucați în Super Liga CEC Bank.


Valentin Calafeteanu
Mijlocașul la grămadă Valentin Calafeteanu va disputa meciul 100 sub culorile Stejarilor
Image source: 

Cei doi dețin cele mai multe selecționări în echipa României printre jucătorii străini, 33 și respectiv 31, iar Marius Tincu a declarat la RFI că selecționarea pentru meciul cu Georgia a numai doi străini nu reprezintă o schimbare de politică în acest sens. 

Echipa Georgiei, Lelos, prezintă un lot întinerit, între care cei doi pilieri titulari, Guram Gogichashvili și Beka Gigashvili, ca și taloneurul debutant Vano Karkadze (20 de ani) care va începe pe banca de rezerve. 

De notat debutul în linia a II-a a lui Davit Gigauri care evoluează la CSM București în Super Liga CEC Bank.

Nu lipsesc însă nici jucătorii consacrați, în frunte cu căpitanul linia a II-a Georgi Nemsadze, care joacă la Ospreys în Guinness Pro 14, mijlocașul la grămadă Gela Aprasidze de la Montpellier din Top 14 prima ligă a Franței sau linia a III-a Beka Gorgadze, tot din TOP 14. 

Obiective diferite

Cele două echipe au obiective diferite, în timp ce Lelos se pregătesc pentru Cupa Mondială din toamnă din Japonia, Stejarii, descalificați anul trecut de la această competiție pentru folosirea unui jucător ineligibil, sunt la începutul unui dificil proces de reconstrucție.

Echipa Georgiei la antrenament
Echipa Georgiei se pregătește pentru Cupa Mondială din toamnă din Japonia
Image source: 

Dată fiind însă importanța acestui meci, care în anii trecuți decidea câștigătoarea REIC - nivelul doi european după Turneul celor Șase Națiuni, nu e de mirare că Marius Tincu a optat pentru experiență.

În palmaresul general al întâlnirilor dintre România și Georgia figurează 22 de meciuri, începând cu 1998, nouă câștigate de Stejari, 12 de Lelos, unul terminându-se la egalitate. 

Dacă se iau însă ultimele 10 partide, disputate în perioada 2010 - 2018, georgienii au câștigat șapte, Stejarii două, iar în 2013 a fost meci egal, 9 - 9.

În clasamentul World Rugby Georgia ocupă locul 13 în timp ce România este pe locul 18. 

Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ