Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Liga Mondială - un proiect istoric, dar deja supus criticilor

irlanda_noua_zeelanda.jpg

Irlanda - Noua Zeelandă
Irlanda - Noua Zeelandă ar putea deveni unul dintre meciurile anuale regulate
Sursa imaginii: 
Sky Sports

O ligă mondială de rugby cu 12 echipe naționale se va desfășura în fiecare an începând cu 2020, potrivit unui plan dezvăluit de cotidianul New Zealand Herald. De abia dezvăluit, planul a stârnit numeroase critici. 

Potrivit cotidianului neo-zeelandez planul ar fi fost deja convenit de cele 12 federații naționale și ar genera câștiguri între 6 și 8,5 de milioane de euro pe echipă pe sezon.

La competiție ar participa echipele din Turneul celor Șase Națiuni - Anglia, Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Franța și Italia, cele din Rugby Championship: Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Artgentina, precum și Japonia și Statele Unite care s-a alătura celor patru echipe din emisfera sudică într-un campionat lărgit.

Turneul celor Șase Națiuni și Rugby Championship își vor păstra formatul de desfășurare începând cu luna februarie și respectiv august și fiecare echipă din Europa și din afara ei vor trebui să joace trei meciuri în afara propriei emisfere (continent).

Liga Mondială va avea semifinale și finala programate în noiembrie - decembrie, drepturile de televizare nefiind încă reglementate. 

Retrogradarea din cele două campionate regionale a fost exclusă, ceea ce a provocat critici privind excluderea unor echipe competitive precum Fiji, Samoa, Tonga sau Georgia, doar pe criterii financiare. 

Criticile jucătorilor

Planul conceput inițial de vice-președintele World Rugby, Agustin Pichot, a fost criticat imediat de mai mulți jucători de renume, care au sesizat în primul rând supra-aglomerarea calendarului competițional.

Owen Farrell (stânga) și Jonny Sexton
Owen Farrell și Jonny Sexton au criticat formatul noii competiții
Sursa imaginii: 
Getty Images

Jucătorul numărul 1 al anului 2018 desemnat de World Rugby, irlandezul Jonny Sexton, a spus că planul nesocotește bunăstarea fizică a jucătorilor.

"A sugera că jucătorii pot juca cinci meciuri test la un nivel incredibil de înalt, în săptămâni consecutive în noiembrie, este rupt de realitate și nu  ia în considerare stress-ul fizic pe care îl provoacă" a declarat Sexton, care este președintele Consiliului Internațional al Jucătorilor de Rugby. 

"Această propunere nu prezintă semne de îmbunătățire a unei situații deja dificile." a spus căpitanul echipei Angliei, Owen Farrell. 

"Jucătorii sunt cu siguranță deschiși să discute despre un nou sezon mondial, dar ceea ce dezvoltăm trebuie să fie compatibil cu meciurile echipelor de club pentru a reduce conflictele, a face față problemelor de eliberare a jucătorilor și a asigura bunăstărea lor" a adăugat Farrell.

"Propunerea prezentată în momentul de față nu pare să fi luat în considerare acest lucru în mod corespunzător" mai spune căpitanul echipei Angliei. 

În replică World Rugby - forul mondial - a emis un comunicat în care se declară surprins de afirmațiile critice, insistând asupra faptului că bunăstarea jucătorilor rămâne o prioritate. 

După Cupa Mondială care va avea loc în toamnă în Japonia nu mai sunt programate meciuri test între echipe din cele două emisfere, care aveau loc în mod tradițional în lunile iunie și noiembrie, ceea ce pune o presiune sporită pentru accelerarea ajungerii la un acord pentru ca noua competiție mondială să demareze în 2020.