Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Proiectul Ligii Mondiale întâmpinat de un cor de critici severe

daniel_leo.jpg

Daniel Leo
Fostul căpitan al echipei Samoa, Daniel Leo, a făcut un apel al boicotării Cupei Mondiale de națiunile din Pacific
Sursa imaginii: 
Getty Images

Fiji, Tonga și Samoa ar trebui să boicoteze Cupa Mondială de rugby din Japonia din toamna acestui an dacă cele trei națiuni pacifice vor fi excluse din proiectata Ligă Mondială cu 12 echipe ce ar urma să înceapă de anul viitor, potrivit unei sugestii din partea unui fost jucător de frunte.

Fostul căpitan al echipei Samoa, Daniel Leo, vorbind în numele organizației pentru bunăstarea jucătorilor din Pacific cu peste 600 de membri, a spus că excluderea celor trei țări de la viitoarea competiție anuală este inacceptabilă și ar putea duce la dispariția rugby-ului în cele trei națiuni unde jocul cu balonul oval este sportul național.

World Rugby - forul mondial - are în plan demararea în 2020 Ligii Mondiale, un campionat anual cu 12 echipe, cele din Turneul celor Șase Națiuni - Anglia, Irlanda, Țara Galilor, Scoția, Franța și Italia, cele din Rugby Championship - Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina, cărora li se vor alătura Statele Unite și Japonia. 

Fuecare echipă va primi între 6 și 8 milioane de euro pentru participare, iar retrogradarea și promovarea ar fi excluse pe timp de cel puțin 10 ani. 

"Vremea colonialismului a apus de mult dar acest model care ni se propune amintește de acele vremuri", a declarat Leo într-un interviu acordat cotidianului Irish Times. 

Fostul jucător samoan intenționează să mobilizeze jucătorii din Pacific ca să voteze asupra propunerii de boicotare de către Fiji, Tonga și Samoa a Cupei Mondiale care începe pe 20 septembrie în Japonia cu participarea a 20 de echipe. 

Cupa Mondială se desfășoară odată la patru ani, 12 echipe fiind calificate de drept de la ediția precedentă în virtutea clasării pe primele trei locuri în cele patru grupe, iar opt echipe sunt calificate pe criterii geografice. 

Majoritatea jucătorilor din Pacific evoluează la echipe de club din Europa sau Japonia, dar unii dintre ei joacă pentru echipele naționale din aceste țări, devenind eligibili pe criteriul rezidenței. 

"20% jucători din Pacific"

Frații Billy și Mako Vunipola de origine tongană joacă pentru Anglia, tonganul Taulupe Faletau evoluează în naționala Țării Galilor, fijianul Virimi Vakatawa joacă în naționala Franței, samoanul Bundee Aki pentru Irlanda și exemplele pot continua. 

Mako Vunipola, Taulupe Faletau și Billy Vunipola
Mako Vunipola și Billy Vunipola (în alb) joacă pentru Anglia, vărul lor Taulupe Faletau joacă pentru Țara Galilor
Sursa imaginii: 
Billy Vunipola Twitter

În paralel nenumărați jucători din Fiji, Tonga și Samoa, emigranți la prima sau a doua generație, joacă în echipele naționale ale Noii Zeelande și Australiei, neozeelandezul de origine samoană Rieko Ioane sau australianul de origine fijiană Israel Folau sunt doar două dintre cele mai celebre exemple. 

Potrivit lui Leo, la Cupa Mondială de anul acesta 20% dintre jucători vor fi cu origine din insulele Pacifice. 

Includerea Statelor Unite și Japoniei, situate sub Fiji în clasamentul World Rugby, a fost percepută ca o concesie făcută comercializării crescânde a rugby-ului, dată fiind dimensiunea celor două piețe de televiziune.

Inițiatorul ideii Ligii Mondiale, vicepreședintele World Rugby, argentinianul Agustin Pichot, se disculpă de responsabilitate, spunând că el a propus două divizii de câte 12 echipe, cu retrogradare și promovare, astfel încât nu doar Fiji, Tonga și Samoa să beneficieze, ci și echipe ca Georgia, calificată de drept la Cupa Mondială din Japonia. 

Directorul executiv al World Rugby, Brett Gosper, a reacționat după criticile la adresa competiției, spunând că națiunile Pacifice nu vor fi excluse și că liga va avea două divizii de câte 12 echipe cu retrogradare și promovare.

El nu a comentat însă cu privire la cunoscuta opoziție care vine din partea echipelor din Turneul celor Șase Națiuni la sistemul retrogradării și promovării. 

Duminică a intervenit și președintele World Rugby, Sir Bill Beaumont, care a declarat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie și că a convocat o reuniune de urgență pe 14 martie, la care au fost invitați și reprezentanții federației de rugby din Fiji pentru a discuta obiecțiunile ridicate. 

Proiectul Ligii Mondiale a stârnit critici nu doar în națiunile Pacifice, ci și printre jucătorii de frunte ai marilor echipe: jucătorul numărul 1 mondial al anului 2018, irlandezul Jonny Sexton, căpitanul echipei Angliei, Owen Farrell, și căpitanul Noii Zeelande, Kieran Read, au declarat că Liga Mondială în formatul propus ar fi în detrimentul bunăstării jucătorilor, pe fondul unui calendar competițional deja aglomerat. 

Un avertisment sever cu privire la viitorul Cupei Mondiale a venit din partea lui Sir Graham Henry, fostul antrenor al Noii Zeelande, campioană mondială în 2011.

"Va omorî Cupa Mondială pentru că vom avea o Cupă Mondială în fiecare an și lumea își va pierde interesul", a declarat Sir Henry.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ