Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: România - Rusia, un meci al revanșei și al regretelor

romania_rusia_2018.png

România a învins Rusia în 2018 cu 25 - 15
Sione Fakaosilea (primul din dreapta) a fost contestat de Rusia și ca urmare România a fost descalificată de la Cupa Mondială
Image source: 
https://www.rugbyworldcup.com

România întâlnește sâmbătă Rusia la Botoșani în Rugby Europe International Championship (REIC). Stejarii au suferit deja două înfrângeri în actuala ediție a REIC, în fața Georgiei și Spaniei. 

Antrenorul interimar Marius Tincu a efectuat doar două schimbări în XV-le de start față de meciul pierdut la Madrid, 18 - 21 în fața Spaniei săptămâna trecută: Adrian Ion îl înlocuiește pe Mihai Macovei pe post de flanker pe partea deschisă și preia și funcția de căpitan, în timp ce Nicolas Onuțu îl înlocuiește pe Cătălin Fercu pe postul de centru exterior. 

De notat revenirea lui Ionel Melinte, absent pe motiv de accidentare la meciul cu Spania, care apare pe banca de rezerve, el putând fi folosit atât pe post de fundaș, cât și pe cel de mijlocaș la deschidere. 

Lotul anunțat pentru meciul de la Botoșani este următorul: 

1. Constantin Pristaviță (Baia Mare), 2. Eugen Capațînă (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (USA Perpignan), 5. Marius Antonescu (Colomiers), 6. Andre Gorin (Massy), 7. Adrian Ion (Căpitan) (CSM București) 8. Cristi Chirică (Baia Mare), 9. Florin Surugiu (Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSM București), 11. Ionuț Dumitru (Steaua), 12. Fonovai  Tangimana (CSM București), 13. Nicolas Onuțu (CSM București), 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens), 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens)

Rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru (Baia Mare), 17. Iulian Harțig (CSM București), 18.Alexandru Gordas (CSM București), 19. Ionuț Mureșan (Timișoara Saracens), 20. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 21. Alexandru Țiglă (Baia Mare), 22. Ionel Melinte (Steaua), 23. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens).

"Rusia este o echipă masivă. care atacă din toate pozițiile. Am avut o săptămână în care am pregătit foarte bine acest meci, le-am studiat punctele forte, dar și slăbiciunile", a declarat la RFI căpitanul Adrian Ion.

"Cu dăruire, cu un joc bun și respectând strategia aleasă de antenorii noștri vom termina meciul victorioși. Echipa noastră este formată din jucători cu experiență, dar și din tineri dornici de afirmare, relațiile de joc s-au închegat, iar la ora meciului vom lupta pentru fiecare punct până la victorie", se angajează căpitanul Stejarilor.

Urșii la RWC 2019, Stejarii absenți

Rusia prezintă un lot mult schimbat față de cel de la precedentul meci cu Stejarii de la Cluj de anul trecut, câștigat de Stejari cu 25 - 15. 

Lotul Rusiei pentru meciul cu România de la Botoșani
În lotul Rusiei apar atât veterani cât și jucători noi
Image source: 
Rusia Rugby Twitter

Se remarcă totuși prezența veteranilor linia a II-a Andrei Ostrikov (de la Sale Sharks din prima ligă a Angliei) și Andrei Garbuzov, mijlocașului la deschidere și recordmanul selecțiilor și al punctelor marcate pentru Urși, Yuri Kușnariov, și căpitanului echipei, fundașul Vasili Artemiov.

"Suntem extrem de fericiți că participăm la Cupa Mondială. România este în continuare o națiune bună și puternică la rugby și suntem nerăbdători să jucăm împotriva lor", a declarat la RFI Yuri Kușnariov.

Acesta este primul meci din istoria partidelor dintre cele două echipe când România nu este calificată la Cupa Mondială, în timp ce Rusia este calificată. 

Calificarea Urșilor la Cupa Mondială din Japonia (RWC 2019) din această toamnă, doar a doua după cea din 2011, a fost obținută după o contestație a Federației Ruse de Rugby, care a contestat eligibilitatea tonganului Sione Fakaosilea, folosit în șapte din cele opt meciuri din grupa europeană de calificare, precum și a eligibilității mai multor jucători care evoluaseră în echipa Spaniei. 

O comisie independentă desemnată de World Rugby a admis contestația Rusiei, a depunctat România (inițial câștigătoare a grupei și ca atare calificată la RWC 2019) și Spania și ca urmare Rusia, clasată a treia, a fost declarată calificată, în timp ce Stejarii vor fi absenți pentru prima oară de la Cupa Mondială de la înființarea acestei competiții în 1987. 

România are un palamers net pozitiv în fața Rusiei, câștigând 15 din cele 22 de partide disputate în perioada 1994 - 2018, față de doar șase Rusia, un meci terminându-se la egalitate.

În ultimele 11 meciuri jucate din 2010 încoace, România a câștigat de nouă ori, Rusia o singură dată (în 2015), un meci terminându-se la egalitate (21 - 21 în 2010). 

Cea mai recentă partidă disputată la Cluj pe 3 martie 2018 s-a încheiat cu victoria Stejarilor, 25 - 15.

Meciul cu Rusia are loc pe Stadionul Municipal Botoșani, sâmbătă 9 martie de la 14:00 ora României.