Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Țara Galilor câștigă Turneul celor Șase Națiuni cu Mare Șlem

parkes.jpg

Hadley Parkes marchează eseu pentru Țara Galilor
Hadley Parkes marchează eseu pentru Țara Galilor împotriva Irlandei
Image source: 
www.walesonline.co.uk

Țara Galilor a câștigat Marele Șlem, victorii în toate cele cinci meciuri ale Turneului celor Șase Națiuni la rugby, după victoria cu 25 - 7 în fața Irlandei la Cardiff. Este al patrulea Mare Șlem galez în acest secol. 

Galezii au dominat din primul minut de joc și au marcat un eseu în al doilea minut prin centrul Hadley Parkes care a finalizat în but un mic șut de urmărire al mijlocașului la deschidere Gareth Anscombe, care a transformat și scorul a devenit 7 - 0.

Pe stadionul Principality din Cardiff, pe o ploaie continuă, irlandezii au greșit mai mult, au dat dovadă de nervozitate și au fost penalizați în mod repetat, iar Anscombe - desemnat omului meciului de comentatori - a transformat de fiecare dată din lovitură de pedeapsă, aducând scorul la 25 - 0. 

Irlanda nu a putut decât să marcheze de consolare un eseu prin fundașul Jordan Larmour, transformat de mijlocașul la deschidere Jack Carty. Scor final Țara Galilor 25 Irlanda 7.

Victorie meritată, atât în acest meci cât și în Turneul celor Șase Națiuni, ultimul sub conducerea antrenorului Warren Gatland care se va retrage din funcție după 12 ani la conducerea Țarii Galilor după Cupa Mondială din toamnă. 

Ultimul meci al zilei Anglia - Scoția a avut o desfășurare uluitoare: Anglia conducea înaintea pauză cu 31 - 0, obținând deja bonusul ofensiv, dar scoțienii au marcat pe intercepție și au redus scorul la 31 - 7, după care au marcat cinci eseuri fără replică după pauză, conducând în final cu 38 - 31.

Englezii au salvat însă egalul cu ultima acțiune a meciului, printr-un eseu transformat. Scor final Anglia 38 Scoția 38, primul meci în care scoțienii nu pierd în fața Angliei pe Twickenham din 1983 încoace.

În primul meci al zilei, Italia, care nu mai putea urca de pe ultimul loc al Turneului, a ratat o ocazie uriașă de a obține prima victorie după 20 de înfrângeri consecutive în Turneu, la Roma în fața Franței. 

Azzuri au dominat categoric atât posesia cât și teritoriul, dar francezii au marcat de fiecare dată când au avut ocazia și conduceau cu 20 - 14 în minutul 75 când centru Marco Zanon a scăpat în mod incredibil balonul în butul francez când era pe punctul de a marca un eseu.

Și în loc de 19 - 20 sau poate 21 - 20, scorul a devenit 14 - 25, atunci când în minutul 78 francezii au marcat prin Damien Penaud un foarte frumos eseu pe contra-atac.Scor final Italia 14 Franța 25.

Clasament final:

1. Țara Galilor 23 de puncte

2. Anglia 18

3. Irlanda 14

4. Franța 10

5. Scoția 9

6. Italia 0