Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Țara Galilor și Georgia, Marele Șlem, România debut de reconstrucție

tara_galilor_mare_slem.jpg

Țara Galilor - câștigătoarea Marelui Șlem 2019
Țara Galilor a câștigat patru Mari Șlemuri în Turneul celor Șase Națiuni
Image source: 
PA

Țara Galilor și Georgia au câștigat Turneul celor Șase Națiuni și Rugby Europe International Championship (REIC) cu Mare Șlem, victorii în toate cele cinci meciuri în ediția 2019 din cele două ligi europene de rugby. România a ocupat locul al treilea în REIC.

Galezii câștigă pentru a patra oară Marele Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, care a ajuns la a 20-a ediție de la admiterea Italiei în anul 2000 și la al treilea Mare Șlem sub conducerea antrenorului neo-zeelandez Warren Gatland, în cel de-al 12-lea și ultimul an la cârma echipei din Principat. 

Gatland, care își va încheia mandatul după Cupa Mondială din  toamnă din Japonia, conduce o echipă care a ajuns la a 14-a victorie consecutivă în meciuri test - record - și care a urcat pe locul 2 în clasamentul World Rugby, în urma Noii Zeelande, campioana mondială a ultimelor două ediții. 

Țara Galilor a câștigat cele cinci partide fără bonus ofensiv, practicând un joc pragmatic, fără să caute neapărat spectacolul, un stil de joc care poartă amprenta lui Gatland și care face din galezi un contra-candidat foarte serios pentru All Blacks la câștigarea Cupei Mondiale.

Anglia, clasată pe locul al doilea, a marcat cele mai multe puncte și eseuri, dar a decepționat în meciul direct cu Țara Galilor, în timp ce Irlanda a cunoscut o eclipsă de formă după excepționalul an 2018, când era pe poziția a doua în lume.

Franța continuă să fie într-o criză care durează de aproape un deceniu, Scoția nu reușește să se ridice peste un anumit plafon, în timp ce Italia a ajuns la a 22-a înfrângere consecutivă în Turneul celor Șase Națiuni, făcând ca propunerile de introducere a retrogradării și promovării să aibă argumente reale. 

Echipa care bate la ușa Turneului celor Șase Națiuni este Georgia, care anul acesta a câștigat din nou REIC, numit și Turneul celor Șase Națiuni B, a opta victorie în nouă ani, dintre care șase cu Mare Șlem. 

Georgienii, situați pe poziția a 12-a în clasamentul World Rugby, față de Italia care este pe 14, argumentează că a venit timpul să-și măsoare forțele cu echipele din elita mondială, pretenție susținută și de voci ca cea a antrenorului Angliei, Eddie Jones.

Sigur că Marele Șlem în REIC este mai ușor de câștigat decât în Turneul celor Șase Națiuni, dar Lelos domină fără probleme într-un turneu în care Spania, România și Rusia au început să se resemneze cu lupta pentru locul al doilea. 

Stejarii - încotro?

Stejarii au pierdut în această ediție două meciuri, 9 - 18 cu Georgia la Cluj și 18 - 21 cu Spania la Madrid, câștigând la limită și norocos, 22 - 20 cu Rusia la Botoșani și obținând două victorii lejere, 38 - 10 cu Germania la Botoșani și 43 - 17 cu Belgia la Bruxelles.

Marius Antonescu
Marius Antonescu, care prinde balonul în margine, reprezintă continuitatea la Stejari
Image source: 
Daniel NECHITA

După dezamăgirea descalificării în 2018 de la Cupa Mondială - prima absență a Stejarilor de la un turneu final - REIC de anul acesta constituia un prilej pentru începutul reconstrucției în vederea Cupei Mondiale din Franța din 2023. 

Sub conducerea antrenorului interimar Marius Tincu în cele cinci meciuri au fost folosiți 38 de jucători, dintre care nu au lipsit veteranii - printre care Mihai Macovei, Andre Gorin, Florin Vlaicu sau Florin Surugiu, dar și jucători mai tineri deja folosiți - Daniel Plai, Ionel Melinte sau Marius Antonescu printre alții, precum și debutanți ca Iulian Harțig, Vlad Neculau sau Vasile Bălan. 

Se remarcă și folosirea a numai trei jucători străini eligibili, Johan Van Heerden, Otar Turașvili și Fonovai Tangimana, o scădere sensibilă a numărului folosit de fostul antrenor din perioada 2012 - 2018, Lynn Howells, care acum este consultantul tehnic al lui Marius Tincu din partea World Rugby.

Nu este clară direcția în care se îndreaptă Stejarii, mai ales în condițiile în care nu există un antrenor permanent desemnat, iar actuala conducere a Federației Române de Rugby în frunte cu președintele Alin Petrache este puternic contestată de numeroși foști jucători, antrenori, precum și de suporteri ai rugby-ului românesc, care consideră că jocul cu balonul oval din România trece printr-o criză fără precedent la toate nivelurile.  

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ