Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Schimbări radicale ale regulilor pentru dinamizarea jocului

farrell_sut.jpg

Owen Farrell
Șuturi din mână ca cel al lui Owen Farrell ar putea căpăta ma multă importanță
Sursa imaginii: 
Sky News

World Rugby, federația mondială, preconizează schimbări ale regulamentului jocului cu balonul oval, în vederea dinamizării și unei mai bune protecții a jucătorilor. Schimbările vor fi introduse după Cupa Mondială din această toamnă.

Întruniți la Paris timp de trei zile la o reuniune la care a luat cuvântul și ministrul sporturilor din Franța, Roxana Mărăcineanu, experți din rugby au discutat modalități concrete în care regulamentul jocului poate fi adaptat schimbărilor enorme intervenite de la trecerea la profesionism în 1995, dar mai cu seamă în ultimii 10 ani. 

Principala schimbare este inspirată din rugby league, jocul în 13, așa numitul "50 - 22" prin care un șut din mână din propria jumătate de teren, care iese în terenul de 22 de metri advers după contact cu pământul va rezulta într-o tușă pentru echipa în atac și nu pentru cea în apărare, ca în prezent. 

Ideea este că o astfel de schimbare ar obliga echipa în apărare să-și retragă cele două aripi alături de fundaș în adâncime pentru a preveni astfel de situații. 

Actualmente, în numeroase situații echipa în apărare aliniază 14 din cei 15 jucători pe o linie în spatele punctului de fixare, sufocând orice tentativă de atac. 

Experții au constatat fragmentarea accentuată a jocului: acum sunt de cinci ori mai multe aglomerări cu balonul căzut (ruck) și cu balonul purtat (maul) decât la prima Cupă Mondială din 1987, iar numărul de placaje s-a dublat în ultimii 10 ani. 

În plus, greutatea medie a jucătorilor de rugby este cu 12 kilograme mai mare decât în 1987, ceea ce combinat cu sporirea numărului de ciocniri pe teren a dus la periclitarea integrității jucătorilor. 

Siguranța jucătorilor

La Paris s-a discutat aplicarea mai strictă a sancțiunilor pentru placaje periculoase, mai ales cele înalte, deasupra gâtului. 

Placaj înalt
World rugby vrea să reducă incidența placajelor înalte
Sursa imaginii: 
Getty Images

O propunere ar fi analizarea pe video a infracțiunilor care rezultă într-un cartonaș galben pe durata eliminării de 10 minute și transformarea lor în cartonașe roșii - eliminare definitvă. 

World Rugby dorește înăsprirea legii privind placajul înalt, experimentată deja la Cupa Mondială U20 din Franța anul trecut, prin scăderea înălțimii legale sub linia umerilor. 

Cele mai multe afectări ale capului se produc în urma placajelor, 72% dintre cei accidentați fiind apărătorii. 

Protocoalele privind comoția cerebrală sunt mult mai stricte acum, un jucător suspectat de comoție fiind imediat scos de pe teren și evaluat de un medic independent care decide dacă acesta poate continua sau nu jocul.

Post meci, jucătorii afectați de comoție trebuie să respecte un calendar strict de repaos și evaluare înainte de a primi permisiunea să joace. 

O altă schimbare luată în considerare este introducerea cronometrării la grămada ordonată. La ora actuală se pierd în medie 62 de secunde până la reluarea jocului prin acest procedeu care încetinește mult jocul și rispește timpul. 

"Sperăm că ceea ce am făcut noi aici va crea un mediu mai sigur pentru fiecare jucător, atât la nivel de comunitate cât și la nivel de elită", a declarat după reuniunea de la Paris directorul executiv al World Rugby, Brett Gosper.