Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agenția antidoping din Rusia își concediază toți specialiștii

atletism.jpg

Image source: 
pixabay.com

Agenția antidoping din Rusia, RUSADA, anunță că își concediază toți inspectorii, în încercarea de a-și redobândi credibilitatea. Instituția a fost în centrul unui scandal internațional și a fost suspendată temporar, pentru că ar fi participat la un program de dopaj instituționalizat.

 

"RUSADA a trecut printr-o transformare serioasă, profundă şi completă, cu înlocuirea a 90% dintre angajaţi şi a tuturor inspectorilor săi", a transmis președintele Iuri Ganus, numit recent în funcție tocmai pentru a reforma Agenția. Ganus a adăugat că partea rusă a fost ajutată consistent de experții internaționali recomandați de Agenția Mondială Antidoping. 

RUSADA a fost în central scandalului de dopaj presupus de stat, implementat așadar la scară largă între 2011 și 2015. Rusia este suspendată îdin noiembrie 2015 din toate competiţiile organizate de Federaţia internaţională de atletism (IAAF).

Scandalul a pornit de la Grigory Rodcenkov, fostul director al laboratorului din Moscova, care a dezvăluit amploarea dopajului în sportul din Rusia. 

"Cu inima grea şi cu regret îmi amintesc  momentele când am trădat idealul olimpic şi dorinţa mea cea mai scumpă este ca eforturile şi aportul meu să poată ajuta la repararea unui sistem deteriorat", spunea Rodcenkov, whistleblower  (avertizor de integritate) , care trăieşte acum ascuns în Statele Unite.