Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel Folau: Libertatea de exprimare și a credinței sau incitare la ură?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Israel Folau a decis să conteste concedierea sa de către Federația Australiană de Rugby, care a luat această decizie în urma unor afirmații considerate homofobe. Folau este un creștiin practicant și a mai făcut astfel de declarații în trecut. 

Internaționalul australian s-a încadrat în termenul de 48 de ore și a solicitat o audiere a cazului său în temeiul Codului de Conduită al Rugby Australia. 

Este probabil că audierea va fi programată după Paștele catolic și protestant de duminica aceasta, iar directoarea executivă a federației, Raelene Castle, a spus că până atunci nu vor mai fi făcute niciun fel de declarații publice pe această temă.  

Rugby Australia a anunțat luni rezilierea contractului cu Folau ca urmare a publicării de către acesta pe Instagram a unor afirmații considerate jignitoare, mai ales la adresa homosexualilor.

"Bețivi, homosexuali, preacurvari, mincinoși, bărbați adulteri, hoți, atei și idolatri - Iadul vă așteaptă", era conținutul postării de săptămâna trecută de care Folau nu s-a dezis atunci când a făcut declarații duminică după ce a participat la slujba religioasă împreună cu soția sa la o biserică din Sydney, cel mai mare oraș al Australiei.

Folau este în vârstă de 30 de ani, a evoluat de 73 de ori în naționala Australiei - Wallabies și joacă la NSW Waratahs, iar salariul său este plătit de Rugby Australia și reprezintă majoritatea în câștigurile sale anuale, estimate de un site neo-zeeandez în 2018 la circa 1,4 milioane de de euro, ceea ce-l plasează pe locul întâi în lume printre jucătorii de rugby. 

Rugby Australia i-a reproșat că, deși a fost avertizat anul trecut cu privire la declarații similare care ar încălca Codul de Conduită publică pentru jucători aflați sub contract cu federația, Folau a recidivat. 

Reacții critice

Reacțiile la scandalul iscat de Folau în Australia au fost în general critice la adresa fundașului Wallabies și NSW Waratahs. 

Will Genia și Israel Folau
Will Genia l-a criticat pe colegul său de echipă națională, Israel Folau
Sursa imaginii: 
Getty Images

Colegul său Will Genia, mijlocașul la grămadă cu peste 100 de selecții Wallabies, s-a declarat șocat de afirmațiile celui pe care-l cunoștea drept un om "minunat și modest".

"Nu poți răspândi ură spunând oamenilor că vor merge în iad. Poți avea convingeril și poți crede în orice dorești, dar nu poți merge să spui oamenilor că ar vor merge în iad pentru că sunt într-un anumit fel. Pentru mine așa ceva este complet greșit." a spus Genia care a adăugat că în atitudinea lui Folau este amestecat și un element de egoism.

Folau a justificat comentariile sale prin faptul că nu face altceva decât să repete ceea ce spune Biblia, că pentru el cuvântul lui Dumnezeu este cel mai important și că dacă asta înseamnă că nu va mai juca rugby atunci așa va fi. 

Iată însă că Folau nu renunță fără luptă și cere o audiere în temeiul Codului de Conduită, ceea ce echivalează cu un apel împotriva deciziei Rugby Australia. 

Iar dacă acest apel va fi respins atunci, scriu unele publicații din Australia, Folau se va adresa justiției, contestând decizia federației pe temeiul discriminării în temeiul libertății de exprimare și religioase. 

Dar cotidianul Sydney Morning Herald consideră că acest caz nu are nimic de a face cu astfel de libertăți.

"Folau poate să creadă orice îi trăznește prin cap, inclusiv absurditatea logică și jignitoare că același Dumnezeu omnipotent care a făcut ca unele dintre creațiile sale să fie atrase de propriul sex, le va arde în gropile iadului pentru toată veșnicia, pentru păcatele lor", scrie cotidianul australian

"Da, el poate să creadă asta. Dar când face prozelitism pentru aceste opinii și le răspândește în public, în ciuda faptului că știe că ele vor răni, a daunelor pe care le provoacă angajatorilor săi și a faptului că el încalcă în mod specific angajamentele pe care și le-a asumat să nu facă așa ceva, atunci el nu are argumente juridice în sprijinul său" mai scrie publicația din Sydney. 

Vunipola - victimă colaterală?

În scandalul declanșat de declarațiile lui Folau a fost prins și un alt mare jucător, internaționalul englez Billy Vunipola care evoluează la campionii Angliei, Saracens.

Billy Vunipola și Israel Folau
Billy Vunipola și Israel Folau - adversari pe teren, tovarăși de credință în afara lui
Sursa imaginii: 
Getty Images

Înaintașul linia a III-a, în vârstă de 26 de ani și, ca și Folau, născut în Australia din părinți născuți în Tonga, i-a luat acestuia apărarea pe Instagram. 

"Bărbatul a fost făcut pentru ca femeia să se procreeze, ăsta a fost scopul, nu așa e?", a fost răspunsul lui Vunipola pe Instagram celor care i-au cerut socoteală pentru că a dat Like postării lui Folau. 

Vunipola a spus că nu urăște pe nimeni, dar că este profund religios și că dorește ca oamenii să-și trăiască viața așa cum vrea Dumnezeu. 

Imediat Vunipola a fost disciplinat atât de clubul său cât și Federația Engleză de Rugby (RFU) care i-au dat ambele un avertisment pentru viitor.

Ambele aceste cazuri survin cu mai puțin de șase luni înaintea debutului Cupei Mondiale din Japonia, unde absența lui Folau ar putea cântări greu pentru o echipă a Australiei deja aflată în criză, iar valurle create de Vunipola nu sunt de bun augur pentru chipa Angliei.

"Rugby - sport inclusiv"

În mod inevitabil în această controversă i-a fost cerută opinia și celui mai vestit homosexual declarat din rugby, arbitrul galez Nigel Owens, cel care a oficiat la centru finala Cupei Mondiale din 2015 dintre Noua Zeelandă și Australia, în timpul căreia a evoluat și un anume Israel Folau. 

Nigel Owens
Nigel Owens este homosexual declarat și considerat de mulți drept cel mai bun arbitru de rugby din lume
Sursa imaginii: 
Petru Clej

"Eu respect oamenii care sunt crescuți cu convingeri religioase, inclusiv unii la care sunt înrădăcinate și vor urma acele credințe religioase, indiferent cât de înguști la minte ar putea părea pentru noi ceilalți

Acestea sunt convingerile lor și înțeleg asta și respect acest lucru. Dar aș vrea, de asemenea, ca ei să înțeleagă și să respecte faptul că acesta sunt eu și mă bucur că rugby-ul mi-a permis să fiu cine sunt.

Rugby-ul este un sport inclusiv pentru toți cei implicați în el și cred că acesta este mesajul important de la imensa, uriașa majoritate a oamenilor aflați acolo în rugby.

Nu va face o diferență pe cine voi arbitra. Voi arbitra jocul care este în fața mea și voi trata cu orice respect fiecare jucător din acest domeniu.

Am arbitrat în trecut acești jucători (Vunipola și Folau) și ei m-au tratat cu respect de fiecare dată.", a declarat la Talksport Radio Nigel Owens, considerat de mulți comentatori drept cel mai bun arbitru de rugby din lume. 

În fine, comentatorul britanic David Flatman, care co-prezintă emisiunea de pe Channel 5 care difuzează rezumatele meciurilor din Gallagher Premiership - campionatul Angliei - s-a declarat perfect de acord cu avertismentele date lui Vunipola. 

"Ce poate crede un tânăr jucător de rugby homosexual din academia Saracens când aude astfel de opinii din partea lui Billy Vunipola, care este un model pentru foarte mulți tineri?", s-a întrebat Flatman pe undele Channel 5.