Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finale rugby: Saracens - Leinster, Clermont - La Rochelle

rhodes_eseu.jpg

Saracens 32 Munster 16
Mike Rhodes marchează primul eseu al meciului pentru Saracens
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

În semifinalele Cupei Campionilor Europeni la rugby Saracens au învins pe Munster cu 32 - 16, în timp ce Leinster a trecut de Stade Tolousain cu 30 - 12 . În Challenge Cup Clermont Auvergne a învins pe Harlequins cu 32 - 27, iar la Rochelle pe Sale Sharks cu 24 - 20.

Saracens s-au impus de o manieră impresionantă pe stadionul Ricoh din Coventry, doar pe jumătate plin și înțesat de suporteri ai echipei irlandeze în tricouri roșii. 

Campionii Angliei au dominat teritorial și posesia balonului, dar la pauză conduceau doar cu 12 - 9, prin patru lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Owen Farrell, contra trei penalități, două ale mijlocașului la deschidere Tyler Bleyendaal și una a mijocașului la grămadă Conor Murray.

În partea a doua echipa londoneză a luat un start lansat și după 23 de faze cu puncte de fixare, apărarea irlandeză, excelentă până atunci, a cedat și flankerul Mike Rhodes a intrat nestingherit în but și a marcat primul eseu al echipei sale, transformat de Farrell, care a adăugat apoi alte două penalități, aducând scorul la 25 - 9.

Munster a încercat să replice, reușind un eseu, însă pe greșeala Saracens, care nu au reușit să taloneze un balon din grămada ordonată, Murray a interceptat și balonul a ajuns la aripa Darren Sweetnam care a marcat la colț, eseu transformat de JJ Hanrahan, înlocuitorul lui Bleyendaal, reducând scorul la 25 - 16.

Vunipola răspunde

Avea să fie doar un foc de paie, pentru că în final Saracens au revenit în atac în forță, marcând un eseu prin numărul 8, Billy Vunipola, care a culcat balonul în terenul de țintă în pofida eforturilor disperate a trei adversari de a-l opri.

Billy Vunipola
Billy Vunipola a fost insultat la sfârșitul meciului de un suporter irlandez
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Vunipola, declarat omul meciului, a răspuns astfel huiduielilor suporterilor irlandezi, care l-au taxat pentru sprijinul acordat pe internet internaționalului australian Israel Folau, care făcuse săptămâna trecută afirmații homofobe pe Instagram.

La sfârșitul meciului un suporter irlandez a intrat pe teren și l-a apotrofat pe Vunipola care însă nu a reacționat.

Saracens, campionii Europei în 2016, 2017, vor întâlni în finală pe campionii din 2018, irlandezii de la Leinster care au învins pe Stade Toulousain pe stadionul Aviva din Dublin cu scorul de 30 - 12.

Este o revanșă a meciului de anul trecut din sferturile de finală ale Cupei Campionilor când Leinster a învins tot pe Aviva pe Saracens cu 30 - 19, iar cele două echipe sunt considerate cele mai puternice din Europa la ora actuală.

Challenge Cup: finală franceză

În competiția numărul 2, Challenge Cup, finala se va disputa între două echipe franceze, Clermont Auvergne și La Rochelle Atlantique.

Clermont 32 Harlequins 27
Morgan Parra (cu balonul în mâini) a marcat 16 puncte din lovituri de picior pentru Clermont
Sursa imaginii: 
ASM Rugby

Deși au jucat pe teren propriu cu două echipe din Anglia, cele două echipe franceze au avut emoții până la finalul meciului.

Clermont, care a dominat până acum categoric competiția, a obținut a opta victorie consecutivă, dar Harlequins au marcat patru eseuri față de doar două ale gazdelor. 

La Rochelle a trecut cu greu de Sale Sharks, care în final a dominat minute în șir fără însă a reuși să marcheze eseul care le-ar fi adus calificarea în finală. 

În acest fel, pilierul român Alex Țăruș, care nu a evoluat sâmbătă pentru Sale, nu va avea șansa să participe la finală, el evoluând din sezonul viitor la echipa italiană Zebre, în Guinness Pro 14, liga, celto-italo-sud africană.

Finalele se vor disputa la Newcastle pe stadionul St James' Park (capacitate 52000 de locuri) după următorul program:

10 mai, 21:45 (ora României) Clermont Auvergne - La Rochelle Atlantique

11 mai, 19:00 Saracens - Leinster Rugby