
Sport
Tottenham Hotspur - Ajax Amsterdam, derby-ul "evreiesc" al Europei
tottenham_ajax.jpg

Într-o perioadă în care atacurile antisemite devin din ce în ce mai frecvente pe toate continentele, meciul de pe noul stadion White Hart Lane din nordul Londrei devine un eveniment inedit.
Tottenham și Ajax s-au mai întâlnit o singură dată în Cupa UEFA (competiția precursoare a Europa League) în ediția 1981/1982 când londonezii au câștigat dubla manșă cu scorul cumulat de 6 - 1.
Pentru Tottenham această fază a primei competiții inter-cluburi a Europei reprezintă până acum cea mai bună performanță în Champions League (au câștigat de trei ori Cupa UEFA), în timp ce Ajax a câștigat de patru ori Cupa Campionilor și Champions League, trei victorii fiind obținute consecutiv în perioada 1971 - 1973 în perioada marelui Johan Cruyff și sub conducerea tehnică a antrenorului român Ștefan Covaci.
Clubul Tottenhama fost înființat la începutul secolului trecut de un predicator creștin al Bibliei, dar a atras sprijin din partea numeroșilor imigranți evrei proveniți din estul Europei.
Locuind cu precădere în estul insalubru al capitalei britanice, suporterii evrei se deplasau cu trenul la meciurile de pe White Hart Lane și în anii '30 ajunseseră să reprezinte circa o treime dintre spectatorii la meciurile de acasă ale lui Tottenham.
Din anii '80 au apărut în conducerea clubului evrei, printre președinți numărându-se Irving Scholar, Daniel Levy, iar cel mai cunoscut fiind miliardarul Alan Sugar.
David Pleat (fost Plotz) a fost unul dintre puținii antrenori evrei din fotbalul englez, iar dintre jucătorii evrei s-au numărat Frank Okim, David Levene, Micky Dulin și Ronny Rosenthal.
Numele jucătorilor nu sunt faimoase cu excepția internaționalului israelian Ronny Rosenthal, al cărui tată a emigrat din România.
Pericolul antisemit
Ajax este un club situat într-un vechi cartier evreiesc al Amsterdam-ului și legătura cu iudaismul a fost una afirmată cu mândrie, spre deosebire de Tottenham unde a fost mai degrabă trecută sub tăcere.

După război Jaap van Prag, fiul său Michael și Uri Coronel au devenit președinți ai clubului, iar Bennie Muller, Johnny Roeg, Daniël de Ridder și Sjaak Swaart au îmbrăcat tricoul prestgioasei echipe Ajax Amsterdam.
Suporterii celor două echipe au adoptat cu mândrie această legătură cu evreii, fanii lui Tottenham auto-intitulându-se "The Yids Army" (Armata Jidanilor) în timp ce fanii lui Ajax își spun "Suerjoden" (Super evrei) și intonează Naghila Hava, tradiționalul cântec evreiesc, arborând și drapelul Israelului în tribune.
Aceste porecle au dat însă apă la moară suporterilor echipelor rivale care s-au dedat la scandări antisemite, cum ar fi recent la meciurile lui Tottenham cu Chelsea sau West Ham, iar la meciurile lui Ajax unii suporteri ai echipelor adverse au imitat un fâsâit - aluzie la camerele de gaze din timpul Holocaustului.
Pericolul confruntării cu suporteri antisemiți și uneori cu legături cu organizații de extrema dreaptă a dus la apeluri din partea unor personalități publice ca suporterii lui Tottenham și Ajax să-și modereze tonul și mai ales să renunțe la folosirea termenului devenit sinonim cu anti-semitismul - "jidan".
Meciul Tottenham Hotspur - Ajax Amsterdam începe marți la 20:00 ora locală (22:00 la București și Chișinău).