Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Apără Duckadaaam!

duckadam.jpg

Image source: 
Facebook / Helmut Duckadam '86

În 7 mai 1986, echipa de fotbal Steaua București a făcut istorie. Era pentru prima dată când o echipă românească a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Aflați povestea lui Dukadam și a coechipierilor săi din Pagina de istorie de azi.

Data de 7 mai 1986 a intrat în istoria fotbalului românesc, dar și cel european. Atunci a avut loc finala Cupei Campionilor Europeni, care s-a jucat la Sevilla. A fost momentul în care echipa de fotbal Steaua București a cucerit, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, această cupă, după ce a învins în finală, în urma executării loviturilor de la 11 m, cu 2–0, echipa spaniolă „FC Barcelona".

Eroul momentului a fost portarul Helmuth Duckadam care a reușit o performanță unică în lume – a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, astfel că „Eroul de la Sevilla”, cum a fost supranumit Duckadam a avut o contribuție decisivă la câștigarea trofeului de către Steaua București. Performanța reușită de Helmuth Duckadam pe stadionul din Sevilla este înscrisă chiar în Cartea Recordurilor.

Steaua a devenit astfel prima echipă din Estul Europei, și singura dintr-o țară comunistă, care a câștigat cel mai important trofeu continental la fotbal. Steaua și-a trecut în palmares și o Supercupă a Europei, în 1987, când a câștigat finala jucată cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi.

Duckadam, împreună cu colegii săi de echipă au făcut ca data de 7 mai să intre în istoria clubului, dar și să rămână în inimile tuturor românilor care au spus atunci, împreună cu comentatorul român al meciului, Teoharie Coca Cosma, ”Duckadam apără!”. Însa tot norocul pe care l-a avut Duckadam atunci a fost urmat de o doză de ghinion. La câteva luni de la Sevilla, fostul portar al Stelei a fost nevoit sa se opereze la brațul drept. Duckadam suferea de un sindrom rar, Marfan, care i-a afectat sistemul cardiovascular. Totul a avut un dezodământ fericit, pentru că medicii de la Spitalul Militar din Capitală au salvat brațul ”Eroului de la Sevilla”.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 7 mai 2019
313