Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finale rugby: Saracens, Leinster, Clermont, La Rochelle - careu de ași

Finalele cupelor europene la rugby se desfășoară la Newcastle la acest sfârșit de săptămână. În finala Cupei Campionilor se vor întâlni Saracens din Anglia și Leinster din Irlanda, iar finala Challenge Cup va fi franceză: Clermont Auvergne - La Rochelle.

Comentatorii de rugby sunt aproape unanimi: finalele de anul acesta sunt cele mai tari de mulți ani încoace, echipele prezente în nord-estul Angliei fiind fără îndoială cele mai bune de pe continent în cele două competiții.

Finala Cupei Campionilor pune față în față campioana en titre a Europei, Leinster, cu câștigătoarea edițiilor 2016 și 2017, echipa din nordul Londrei, Saracens. 

Leinster deține recordul de victorii în Cupa Campionilor la egalitate cu Stade Toulousain - patru (2009, 2011, 2012, 2018), în timp ce Saracens are pe lângă cele două titluri și o prezență în finală în 2014, când a pierdut în fața lui Toulon. 

În această ediție a Cupei Campionilor Saracens au câștigat toate cel opt meciuri disputate până acum, în timp ce Leinster a suferit o singură înfrângere în faza grupelor eliminatorii, 27 - 28 în deplasare la Toulouse. 

Ambele echipe au marcat câte 32 de eseuri, o medie de patru meci, ceea ce la plasează la egalitate cu Racing 92 Paris în topul Cupei Campionilor.

Dacă mai adaugăm și faptul că Saracens sunt campionii en-titre ai Angliei, iar Leinster campionii en-titre ai Guinnes Pro 14, Liga celto-italo-sud africană, ambele echipe fiind calificate în semifinale pe teren propriu ale edițiilor de anul acesta ale celor două competiții, avem imaginea unui șoc al titanilor rugby-ului european. 

Dueluri așteptate

Foarte așteptate vor fi duelurile între numeroșii jucători de valoare mondială din cele două echipe, cel mai spectaculos fiind cel al mijlocașilor la deschidere, Owen Farrell de la Saracens și Jonny Sexton de la Leinster, considerați cei mai buni la numărul 10 din emisfera nordică. 

Owen Farrell și Jonny Sexton
Owen Farrell (stânga) și Jonny Sexton au ridicat Cupa Campionilor în ultimele două ediții
Sursa imaginii: 
EPCR

Foarte așteptat este șocul la grămadă între Mako Vunipola (Saracens, considerat cel mai bun pilier stânga din lume) și Tadhg Furlong (Leinster, considerat cel mai bun pilier dreapta din lume), doi jucători renumiți nu doar pentru calitățile de înaintași în linia întâi, ci și pentru abilitatea în mânuirea balonului.

Interesantă va fi și înfruntarea perechilor de giganți din linia a II-a, Maro Itoje - George Kruis (Saracens) și James Ryan - Devin Toner (Leinster).

De remarcat că jucătorul european al sezonului va proveni tot dintr-una din cele două echipe, nominalizați fiind Mako Vunipola și fundașul Alex Goode de la Saracens, Furlong, taloneurul Sean Cronin și centrul Gary Ringrose de la Leinster. 

Finala de anul acesta constituie și o revanșă pentru Saracens, pentru meciul pierdut anul trecut în sferturi de finală în fața lui Leinster, 19 - 30 la Dublin.

Meciul se desfășoară sâmbătă 11 mai cu începere de la orele 17:00 (19:00 în România și Republica Moldova).

Finală franceză

Finala competiției europene numărul 2 se va desfășura pentru a șasea oară între două echipe din Franța: ASM Clermont Auvergne, câștigătoare în 1999 și 2007, și în premieră La Rochelle Atlantique.

ASM Clermont Auvergne - La Rochelle Atlantique
ASM Clermont Auvergne - La Rochelle Atlantique va fi a șasea finală franceză în Challenge Cup
Sursa imaginii: 
EPCR

Cele două echipe s-au mai întâlnit în această competiție în 2011 când Clermont a învins în deplasare pe La Rochelle în sferturile de finală cu 23 - 13.

Anul acesta, Clermont a dominat categoric competiția, obținând opt victorii în opt meciuri (între care toate cele șase din grupe cu bonus ofensiv, printre acestea 70 - 12 și 47 - 14 cu Timișoara Saracens) și ca atare specialiștii au declarat această echipă mare favorită.

Clermont este însă cunoscută ca o veșnică perdantă în finală, exemple fiind cele trei meciuri pierdute în finala Cupei Campionilor în 2013, 2015 (ambele cu Toulon) și 2017 (cu Saracens) ca și cele 10 finale pierdute din 12 disputate în campionatul Franței.

Dar Clermont este considerată echipa cu cel mai spectaculos rugby din Europa și este susținută pretutindeni de numeroșii săi suporteri "Le Jaunards - Gălbuii", a căror prezență constituie ea însăși un veritabil spectacol.

Finala Challenge Cup se desfășoară pe 10 mai cu începe de la ora 19:45 (21:45 în România și Republica Moldova).

Ambele finale au loc pe stadionul St James' Park din Newcastle, cu o capacitate de 52405 locuri.