Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Clermont Auvergne câștigă Challenge Cup contra La Rochelle

clermont_campioni.jpg

Clermont Auvergne - câștigătoarea Challenge Cup
Clermont Auvergne câștigă Challenge Cup pentru a treia oară
Sursa imaginii: 
Petru Clej

ASM Clermont Auvergne a câștigat pentru a treia oară Challenge Cup la rugby, competiția europeană de club numărul doi, învingând în finală pe Atlantique La Rochelle cu 36 - 16.

Disputat pe stadionul St James' Park din Newcastle meciul nu a fost niciun moment în dubiu, Clermont conducând pe tabela de scor de la început până la sfârșit.

După un debut de meci în care apărările au câștigat duelul cu atacurile și după un schimb de penalități care a adus scorul la 6 - 3, Clermont a concretizat dominarea teritorială după mai multe puncte de fixare ale înaintașilor, balonul a ajuns pe liniile dinapoi, iar aripa Damien Penaud a reușit să penetreze apărarea adversă și a culcat balonul în terenul de țintă, eseu transformat de mijlocașul la grămadă Greg Laidlaw, intrat după numai 15 minute în locul căpitanului Morgan Parra, accidentat, stabilind scorul la pauză la 13 - 3.

În partea a doua La Rochelle a echilibrat jocul, dar experiența superioară a jucătorilor lui Clermont și-a spus cuvântul, aceștia marcând două eseuri: unul prin numărul 8 Fritz Lee (declarat omul meciului) după un maul de margine și al doilea prin centrul Wesley Fofana care a culcat în but un inteligent șut de urmărire al mijlocașului la deschidere Camille Lopez.

La Rochelle a reușit un eseu prin masivul pilier Uini Atonio, dar prima lor apariție într-o finală europeană s-a soldat cu o înfrângere așteptată în fața unei echipe care a câștigat toate cele nouă meciuri jucate în această ediție a Challenge Cup.

Clermont marchează al doilea eseu
Clermont a marcat al doilea eseu după un maul de margine
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Este a treia victorie în Challenge Cup după cele din 1999 și 2007, dar jucătorii lui Clermont știu că de fapt premiul cel mare este Cupa Campionilor Europeni, a cărei finală au pierdut-o de trei ori în 2013, 2015 și 2017.

Anul viitor Clermont va juca în Cupa Campionilor și dacă evoluează ca anul acesta va avea șanse să câștige pentru prima oară competiția numărul unu a Europei.

Finala franceză a Challenge Cup s-a disputat în fața a numai 28000 de spectatori într-un stadion cu capacitate de 52000, dar suporterii celor două echipe au făcut un zgomot ca pentru un stadion plin.

Sâmbătă de la ora 17:00 (19:00 în România și Republica Moldova) se dispută finala Cupei Campionilor între Saracens din Anglia și Leinster din Irlanda.