Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Saracens câștigă Cupa Campionilor Europeni a treia oară

billy_eseu.jpg

Saracens 20 Leinster 10
Billy Vunipola marchează al doilea eseu pentru Saracens
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Saracens au învins pe Leinster cu 20 - 10 în finala Cupei Campionilor Europeni la rugby, câștigând pentru a treia oară în patru ani trofeul cel mai important din rugby-ul continental de club. 

Finala, calificată de experți drept un șoc al titanilor, nu a dezamăgit: Leinster, deținătoarea trofeului din 2018, a întâlnit pe Saracens, campionii Europei dein 2016 și 2017 în ceea a fost probabil cea mai tare finală a competiției inaugurate în 1996. 

Irlandezii au început jocul mai bine, s-au apărat foarte exact și au deschis rapid scorul prin lovitura de pedeapsă transformată de mijlocașul la deschidere și căpitanul Jonny Sexton.

Un antijoc al liniei a II-a Maro Itoje a fost apoi penalizat cu cartonaș galben de arbitrul francez Jerome Garces și Leinster a profitat la faza următoare, marcând un eseu pe înaintare prin pilierul Tadhg Furlong, transformat de Sexton. 

Era 10 - 0 cu 10 minute înainte de pauză și se părea că Leinster se va desprinde. Numai că Saracens, jucând în 14, s-au apărat cu vigoare și au forțat o greșeală a irlandezilor, iar din penalitatea rezultată mijlocașul la deschidere Owen Farrell a redus scorul la 10 - 3 pentru Leinster.

Cu timpul regulamentar expirat pentru prima jumătate a partidei, Saracens au jucat totuși o penalitate și după mai multe faze ale înaintașilor balonul a ajuns la aripa Sean Maitland care a marcat la colț, eseu transformat de Farrell care a stabilit scorul la pauză la 10 - 10.

Echipa numărul 1 a Europei

Irlandezii au început în forță în partea a doua, dar de data aceasta Saracens au fost cei care s-au apărat exact și la un atac al lor în 22-ul advers flankerul Scott Fardy a făcut un înainte intenționat, a primit cartonaș galben, iar Farrell a adus echipa sa în avantaj pentru prima oară în acest meci din penalitate: Saracens 13 Leinster 10.

Alex Goode
Alex Goode a primit trofeul de cel mai bun jucător european "Anthony Foley", fost antrenor irlandez, din partea văduvei acestuia
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Soarta meciului avea să fie pecetluită în minutul 67, când la sfârșitul perioadei de superioritate numerică numărul 8 Billy Vunipola a marcat un eseu tipic, cu trei apărători în spate încercând cu disperare să-l oprească să culce balonul în but.

Farrell a transformat și a stabilit scorul final la 20 - 10 pentru Saracens. O victorie meritată pentru echipa care este în mod clar cea mai bună din Europa la ora actuală.

Saracens au câștigat Cupa Campionilor în 2016, 2017, 2019 și au pierdut finala în 2014, ei câștigând și titlul de campioni ai Angliei în 2011, 2015, 2016 și 2018 (finaliști perdanți în 2010 și 2014), iar anul acesta sunt din nou calificați în semifinala Gallagher Premiership pe teren propriu. 

În plus, fundașul Alex Goode a fost desemnat jucătorul european numărul 1 în sezonul 2018/2019. 

Clubul din nordul Londrei este proprietatea multimilionarului englez Nigel Wray, dar nu se bazează doar pe jucători de elită aduși din alte părți.

Sâmbătă dintre cei 23 de jucători de pe foaia de meci 11 provin din propria academie, inclusiv Farrell, Itoje și Goode, doar trei dintre jucătorii de valoare mondială ai Saracens.