Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipele engleze domină fotbalul european cu management străin

echipe_anglia.jpg

Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham în finalele cupelor europene la fotbal
Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham joacă în finalele cupelor europene la fotbal
Image source: 
https://www.espacemanager.com

Cluburile engleze de fotbal au reușit săptămâna trecută performanța unică de a monopoliza cele două finale europene: Liverpool și Tottenham în Liga Campionilor, Chelsea și Arsenal în Europa League. Aceste cluburi sunt bazate în Anglia, dar nu prea sunt englezești. 

Cele patru cluburi - unul din Liverpool și trei din Londra - alături de cele două cluburi dn Machester - City și United domină fotbalul englez și au avut numeroase succese și pe plan european. 

Liverpool a câștigat de numai puțin cinci ori Liga Campionilor și predecesoarea acesteia, Cupa Campionilor Europeni, Man United de trei ori ori și Chelsea o dată. 

Tot Liverpool este cea mai de succes echipă engleză în Europa League și predecesoarea acesteia, Cupa UEFA, cu trei victorii, urmată de Tottenham cu două victorii, Chelsea și Manchester United câte una.

În sfârșit, în defuncta Cupă a Cupelor, Chelsea a obținut două victorii, Arsenal, Man Utd și Manchester City câte una.

Dar dacă Anglia are pe teritoriul ei aceste șase cluburi de succes, nu același lucru se poate spune despre originea proprietarilor și antrenorilor acestor echipe. 

Bani străini

Proprietarii lui Liverpool - John Henry, Man Utd - familia Glazer și Arsenal - Steve Kroenke, acționar majoritar, sunt americani, proprietarul lui Chelsea este Roman Abramovici din Rusia, Manchester City aparține Șeicului Mansour din familia regală a Emiratelor Arabe Unite, iar Joe Lewis, proprietarul lui Tottenham, deși este britanic, are domiciliul în Insulele Bahamas. 

Șeicul Mansour
Șeicul Mansour din familia regală a Emiratelor Arabe Unite a cumpărat Manchester City în 2008
Image source: 
Getty Images

În ceea ce privește antrenorii, la Manchester City și Arsenal ei sunt din Spania, catalanul Josep Guardiola și respectiv bascul Unai Emery, la Chelsea și Tottenham sunt italianul Maurizio Sarri și argentinianul Mauricio Pochettino, Liverpool este antrenat de germanul Jurgen Klopp și Man Utd de norvegianul fost jucător al echipei, Ole Gunnar Solskaer. 

Chiar și la capitolul jucători, cele șase cluburi nu sunt prea englezești: în lotul lui Arsenal doar 15% dintre jucători au dreptul să joace în echipa Angliei, la Man City 24%, Chelsea 25%, Man Utd 26%, Tottenham 31% și Liverpool 34%, media la cele 20 de cluburi în Premier League fiind de 33%. 

Proprietarii străini ai celor șase cluburi au investit sume importante pentru obținerea acestor succese, iar antrenorii și jucătorii străini au contribuit decisiv la succesul cluburilor engleze și al Premier League în general. 

Dar aceste fluxuri masive de bani nu sunt fără riscuri: cotidianul New York Times a dezvăluit că UEFA - forul diriguitor al fotbalului european - investighează pe Man City, care duminică a câștigat al patrulea campionat al Angliei în opt ani, sub bănuiala de încălcare a regulilor financiare.

Proprietarii din Zona Golfului au cheltuit peste un miliard de dolari pentru achiziționarea jucătorilor din lotul actual și deja în 2014 clubul a plătit o amendă de 63 de milioane de dolari pentru încălcarea regulilor UEFA.

Cotidianul american scrie că Man City este investigat de fostul premier al Belgiei, Yves Leterme, care poate decide suspendarea pe un an a clubului din Liga Campionilor, dacă se dovedește că regulile au fost încălcate pentru a doua oară în cinci ani. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ