Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Saracens - Exeter Chiefs, cea mai previzibilă finală engleză

saracens_gloucester.jpg

Saracens 44 Gloucester 19
Apărarea Saracens (în negru) a sufocat atacurile Gloucester
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens și Exeter Chiefs vor disputa finala campionatului Angliei la rugby, după victorii facile în semifinale. În Franța sferturile de finală vor fi Lyon - Montpellier și Racing 92 - La Rochelle. Finala Guinness Pro 14 se joacă între Leinster și Glasgow.

Finala Gallagher Premiership era anunțată de la începutul sezonului între echipele care domină categoric rugby-ul englez în ultimii patru ani, această find a treia finală între cele două echipe în acest interval de timp.

Saracens au învins pe teren propriu pe Gloucester cu 44 - 19 (6 - 3 la eseuri) și pornesc favoriți în finala ce se va disputa sâmbăta viitoare.

Proaspeții campini ai Europei și campionii en titre ai Angliei au i,presionat din nou pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei, combinând tradiționala lor apărare sufocantă și șuturi de urmărire înalte, cu contra-atacuri fulgerătoare toate cele șase eseuri ale lor fiind marcate de jucători de pe liniile dinapoi. 

Gloucester a început foarte bine meciul și a marcat un eseu chiar în minutul 2 pin numărul 8 Ben Mrgan, transformat de centrul Billy Twelvetrees, dar Sarries au replicat imediat după repunerea la centru prin aripa Sean Maitland care a finalizat în but subtilul lut de urmărire al mijlocașului la deschidere Owen Farrell. 

Saracens au mai marcat două eseuri până la pauză, unul prin mijlocașul la grămadă Ben Spencer (declarat omul meicului) după o fază creată de flankerul Maro Itoje (din nou excelent) și altul prin aripa Liam Williams care a finalizat la colț după o pasă de la centrul Alex Lozowskim cel care a făcut șah-mat apărarea lui Gloucester.

Farrell a transformat cele două eseuri și a mai adăugat și două penalități, stabilind scorul la pauză la Saracens 23 Gloucester 7.

La reluare, campionii Europei au făcut o veritabilă demonstrație de rugby, marcând trei eseuri prin centrul Nick Tompkins, unul din puținii jucători din lotul Saracens care nu a jucat niciodată în echipa națională de seniori, toate trei transformate de Farrell.

În minutul 57 scorul era 44 - 7, moment în care Saracens au golit banca de rezerve și au oprit motoarele, cu gândul la finala de sâmbăta viitoare.

Gloucester a revenit în atac și a marcat două eseuri prin pilierul Ruan Dreyer și flankerul Lewis Ludlow, unul transformat de Twelvetrees. Era însă prea prea puțin și prea târziu. Scor final Saracens 44 Gloucester 19.

În cealaltă semifinală, Exeter Chiefs - clasați pe primul loc în sezonul regulat - au învins pe teren propriu cu 42 - 12 (14 - 12 la pauză, 6 - 2 la eseuri) pe Northampton Saints.

A fost practic un repetarea aproape identică a meciului de săptămâna trecută dintre cele două echipe din ultima rundă a sezonului regulat, când Exeter a câștigat cu 40 - 21 (6 - 3 la eseuri, 21 - 21 la pauză). 

Finala campionatului Angliei se joacă între Saracens și Exeter Chiefs, sâmbătă 1 iunie de la ora 15 (17 în România) pe stadionul Twickenham din Londra. Finalele din 2016 și 2018 au fost câștigate de Saracens c 28 - 20 și respectiv 27 - 10.

Castres ratează calificarea

În campionatul Franței, Top 14, a avut loc ultima rundă a sezonului regulat a avut de rezolvat doar chestiune celor patru echipe care vor juca în sferturile de finală ale competiției. 

Clermont 27 Montpellier 28
Montpellier s-a clasat pe ulitmul loc calificativ - 6 - după victoria în deplasare împotriva lui Clermont
Sursa imaginii: 

Stade Toulousain și Clermont Auvergne, ocupantele primelor două locuri în clasament, erau deja calificate direct în semifinale, Lyon avea asigurat locul 3 sau 4 care dă dreptul la sfertul de finală pe teren propriu, iar pentru celelalte trei locuri concurau patru echipe - Racing 92 Paris, Castres - campioana en titre, Montpellier și La Rochelle. 

Racing 92 Paris a învins în deplasare pe Agen cu 35 - 3, Montpellier a învins tot în deplasare pe Clermont cu 28 - 27, La Rochelle a stabilit scorul campionatului, 81 - 12 cu Bordeaux Begles, în timp ce Castres a ratat calificarea pierzând pe teren propriu cu 15 - 24 în fața lui Toulon, care nu mai avea pentru ce lupta. 

În celelalte meciuri s-au înregistrat scorurile: Toulouse 47 Perpignan 7, Grenoble 23 Lyon 24, Stade Francais 31 Pau 17. Grenoble și Perpignan au retrogradat.

Sferturile de finală se vor desfășura la sfârșitul săptămânii între Lyon (locul 3) și Montpellier (locul 6), învingătoarea urmând a întâlni peste încă o săptămână în semifinală pe teren neutru pe Clermont, în timp ce Racing 92 va întâlni pe La Rochelle, iar învingătoarea va juca în semifinală cu Stade Toulousain.

În sfârșit, finala Guinness Pro 14, liga celto-italo-sud africană, Leinster a învins pe Glasgow Warriors cu 18 - 15 pe Celtic Park din Glasgow și își păstrează titlul de campioană cucerit anul trecut.