Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby în 7: Ghindele succes deplin, Stejarii eșec pe toată linia

Echipa de rugby în șapte a României

Echipa feminină de rugby în șapte a României - Ghindele - a câștigat turneul de la Lisabona, a promovat în divizia de elită europeană și va participa la calificările olimpice. Echipa masculină - Stejarii - s-a clasat pe ultimul loc la Moscova și au retrogradat.

Ghindele au început cu trei victorii în grupă, 15 - 12 cu Suedia, 29 - 5 cu Turcia și 19 - 0 cu Elveția. În meciurile de clasament jucătorele românce au învins Georgia cu 33 - 0, Cehia cu 19 - 0 și în finala competiției Germania cu 22 - 5.

În urma acestui rezultat, Ghindele s-au clasat pe locul al doilea în clasamentul general Rugby Europe Trophy, după Germania, cele două echipe promovând anul viitor în Grand Prix – liga de elită a rugby-ului în șapte European.

Cele două echipe vor participa luna viitoare la turneul pre-olimpic de la Kazan în Rusia. Iată și lotul folosit la Lisabona:

Politehnica Iași: Georgiana Gabor, Simona Roșca, Gabriela Buciumanu, Maria Atomi, Loredana Juncănariu, Alina Diniță, Mădălina Radu, Ana Maria Sandu
Agronomia București: Emilia Vizitiu

Universitatea Cluj: Adriana Popescu

Barcelona Enginyers Rugby: Roberta Cojocariu

Wicklow RFC: Andreea Petru

Staff: Neculai Tarcan (antrenor), Marius Todosi (kinetoterapeut), Alexandru Lupu (manager)

"Și noi am fost în postura băieților"

Andreea Maria Atomei a acordat un interviu în exclusivitate rubricii Știri din Rugby a RFI:Image source: 
Federația Română de Rugby Facebook

Rep: Cum se explică acest succes al Ghindelor?

Andreea Maria Atomei: Am jucat pentru noi, pentru tară și pentru cei de acasă. Nu am avut presiune, am fost unite și acest lucru ne-a adus fiecare victorie.

Veți merge la Kazan pe 13 - 14 iulie la turneul de calificare pre-olimpic. Ce șanse de calificare aveți pentru Tokio?

Ne vom juca șansa ca oricare echipa care s-a calificat, nu avem nicio presiune și acest aspect ne va ajuta sa ne bucurăm de rugby .

Ce statut au jucătoarele din echipa națională, sunteți amatoare?

Toate fetele joaca in prima ligă, unele dintre ele debutând în acest an, două dintre fete sunt venite din Spania și Irlanda, ambele jucând pe grămada .

Ce competiții și structuri interne există la femei?

Campionatul național și Cupa României. Campionatul național desfășurându-se in sistemul tur-retur din aprilie până în Noiembrie, Cupa României fiind desfășurată după campionat, într-o singură etapă.

Care este atitudinea în România față de rugby-ul feminin?

Rugby-ul feminin este puțin cunoscut in România. Ne dorim să vedem cât mai multe fete jucând rugby. Vrem să demonstrăm că România poate juca rugby și la nivel înalt. Ne dorim să combatem concepția oamenilor despre rugby feminin (cum că acesta ar fi un sport doar pentru bărbați )

Cum vă simțiți după acest succes înconjurate de un rugby masculin care merge din rău în mai rău?

Ne simțim onorate sa aducem o victorie importantă pentru rugby-ul românesc. Și noi am fost în postura băieților, însă indiferent de rezultate le suntem alături și avem încrederea că și ei vor face la fel.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bărbații în schimb au pierdut toate cele șase meciuri în turneul Grand Prix de la Moscova: 0 – 29 cu Irlanda, 12 – 26 cu Franța și 7 – 24 cu Italia în grupă, apoi 19 – 24 cu Georgia și 19 – 21 cu Polonia, clasându-se pe ultimul loc, 12 din 12 echipe participante.