Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Wimbledon 2019 - continuă dominația trio-ul de veterani ai tenisului?

federer_djokovic_nadal.jpg

De la dreapta la stânga: Rafael Nadal, Novak Dkokovic și Roger Federer
Novak Djokovic, Roger Federer și Rafael Nadal sunt primii trei capi de serie
Image source: 
https://www.tennisworldusa.org

Novak Djokovic (Serbia) și Roger Federer (Elveția) au fost instalați din nou favoriți ai turneului de tenis de la Wimbledon. Cei doi campioni împreună cu Rafael Nadal (Spania) și Andy Murray (Scoția) au câștigat toate titlurile aici după 2003.

Campionul din 2018, Djokovic, câștigător a patru titluri la Wimbledon, este cap de serie numărul 1, în timp ce Federer, câștigător a opt titluri este cap de serie numărul 2 iar Nadal, cel mai bun jucător pe zgură și câștigător de două ori la Wimbledon, este cap de serie numărul 3. 

Murray, câștigător și el de două ori în turneul de tenis numărul unu al lumii, își face o revenire suprinzătoare, chiar dacă numai în probele de dublu, după ce își anunțase retragerea din tenis ca urmare a unor probleme de sănătate persistente. 

Toți cei patru sunt trecuți de 30 de ani, Federer, chiar împlinește 38 de ani în august, Nadal are 33, iar Djokovic și Murray 32, dar în tenisul masculin nimeni nu pare gata să spargă monopolul celor patru la Wimbledon. 

Situație diferită la femei unde cap de serie este australiana Ashleigh Barty de 23 de ani, campioana de anul trecut germana Angelique Kerber (31 de ani) este doar cap de serie numărul cinci, iar Simona Halep cap de serie numărul șapte. 

În turul 1 Simona Halep va juca contra Aliaksandrei Sasnovich din Belarus, Mihaela Buzărnescu va juca cu Jessica Pegula din Statele Unite, iar Marius Copil îl va întâlni pe argentinianul Guido Pella.

Fondul total de premiii anul acesta va fi de 28,5 milioane de lire sterline (32 de milioane de euro), iar câștigătorii probelor de simplu bărbați și femei vor primi fiecare câte 2,35 milioane de lire. 

Dintre noutățile de anul acesta se remarcă introducerea în premieră a tie-break-ului în setul decisiv la scorul de 12 - 12, precum și faptul că terenul numărul 1 va avea acoperiș mobil, la fel ca terenul central. 

Primele meciuri ale zilei vor începe cu o jumătate de oră mai devreme ca în trecut, la ora 11 (13 în România), dar pe terenul central și pe terenul numărul 1 jocul va începe ca de obicei la ora 13 (15). 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ