Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 1 - victorie și tricou galben Mike Teunissen

etapa1.jpg

Turul Franței 2019, etapa 1
Prima etapă a Turului Franței 2019 s-a bucurat de un enorm succes de public
Sursa imaginii: 
www.letour.fr

Olandezul Mike Teunissen (Team Jumbo Visma) este câștigătorul surpriză al primei etape a Turului Franței 2019, desfășurată pe 194,5 km cu plecare și sosire la Bruxelles. Cu această ocazie el a îmbrăcat primul tricou galben de lider al cursei. 

O etapă fascinantă care a avut de toate: evadări, căzături și un final haotic în care au fost angrenați și unii favoriți.

După plecarea din capitala belgiană care l-a onorat pe marele campion Eddy Merckx, câștigător acum 50 de ani al primei dale victorii din totalul de cinci ale Marii Bucle, campionul olimpic, belgianul Greg Van Avermaet, a trecut primul în vârful primei ascensiuni a Turului, legendarul Mur de Grammont, asigurându-și primul tricou alb cu buline roșii al cățărătorilor.

A început apoi seria căzăturilor, prima victimă fiind danezul Jakob Fuglsang, unul dintre favoriții la victoria finală, dar acesta, cu ajutorul coechipierilor săi de la Astana, a reintegrat plutonul, mai mult șocat decât afectat, de sângele care-i șiroia pe față.

În ultimii kilometri ai etapei, pe bulevardele din Bruxelles, nervozitatea și-a spus cuvântul și o nouă căzătură l-a prins între alții pe oladezul Dylan Groenwegen, coechipierul lui Teunissen. 

Eliberat de misiunea de lansare a sprintului final pentru Groenewegen, Teunissen și-a jucat propria șansă și l-a depășit pe linia de sosire cu mai puțin de un sfert de roată pe slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe), fost triplu campion mondial pe șosea, câștigător de șapte ori al tricoului verde al sprinterilor în Turul Franței.

Primii favoriți la victoria finală au sosit la 1'10" după câștigător, dar principalii doi favoriți, columbianul Egan Bernal și colegul său de echipă de la Ineos, câștigătorul ediției 2018, galezul Geraint Thomas, au sosit la 1'28", respectiv 1'52" după Teunissen. 

Cum căzătura a fost în ultimii trei kilometri, toți cicliștii sosiți cu întârziere din cauza acestei căzături au primit același timp cu câștigătorul etapei. 

Teunissen a îmbrăcat primul tricou galben de lider grație bonificațiilor și are un avans de 4 secunde față de Sagan și 6 secunde față de australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal).

Olandezul este pe primul loc și în clasamentul sprinterilor la egalitate cu Sagan, care însă va purta tricoul verde, iar Van Avermaet îmbracă tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor. 

Duminică se desfășoară la Bruxelles etapa a II-a, contracronometru pe echipe, lungă de 27,6 de kilometri, care în mod cert va aduce modificări în clasamentul general.