Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 8 - Victorie De Gendt, Alaphilippe în galben

de_gendt.jpg

Thomas de Gendt
Thomas de Gendt explodează de bucurie pe linia de sosire
Sursa imaginii: 
Getty Images

Ciclistul belgian Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a câștigat etapa a opta a Turului Franței, Macon - Saint Etienne, 200 km. Francezul Julien Alaphilippe (Deceunink Qiock Step) a reluat după două zile tricoul galben de lider al clasamentului general.

Victoria senzațională a lui De Gendt care a făcut parte dintr-o evadare cu alți trei cicliști, trecând în frunte toate cele șapte ascensiuni ale zilei (cinci de categoria a II-a și două de categoria a III-a în Masivul Central) și sosind solitar la Saint Etienne, cu un avans de șase secunde în fața celor doi urmăritori ai săi, francezii Thibaut Pinot (Groupama FDJ) și Alaphilippe. 

Pinot și Alaphilippe s-au detașat în ultima ascensiune de plutonul cu principalii favoriți, au beneficiat alături de De Gendt de bonificațiile de la vârful ultimeo ascensiuni ca și de cele de la sosire, unde cei doi au ajuns cu un avans de 20 de secunde față de favoriți, ceea ce i-a permis lui Alaphilippe să recâștige tricoul galben pierdut cu două etape înainte.

Francezul are acum un avans de 23 de secunde față de fostul tricou galben, italianul Giulio Ciccone (Trek Segafredo) și 53 de secunde față de Pinot. 

Principalii favoriți la victoria finală au fost distanțați: galezul Geraint Thomas (Ineos) este acum la 1'12" pe locul 5, columbianul Egan Bernal (Ineos) la 1'16" pe 6, olandezul Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) la 1'27" pe 7, columbianul Rigoberto Uran (EF Education First la 1'38" pe 8, danezul Jakob Fuglsang (Astana) la 1'42" pe 9. 

Nicio schimbare în celelalte clasamente: slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe) este liderul sprinterilor, belgianul Tim Wellens (Lotto Soudal) liderul cățărătorilor și Ciccone liderul tinerilor sub 25 de ani. 

Sâmbătă are loc etapa a noua, Saint Etienne - Brioude, 170,5 km, cu trei ascensiuni în Masivul Central dintre care una de catgegoria I și două de categoria a III-a) care în mod normal nu ar trebui să schimbe semnificativ ierarhia în clasamentul general.

Observatorii au început să se întrebe dacă nu cumva Alaphilippe ar trebui inclus acum în lista favoriților la victoria finală.

Răspunsul va veni probabil în săptămâna a doua în Pirinei și în săptămâna a treia în Alpi când francezul va trebui să se lupte cu favoriții în ascensiuni la peste 2000 de metri, cu totul altă categorie decât cele de până acum.


Sursa imaginii: