Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 9 - victorie a sud-africanului Daryl Impey

daryl_impey.jpg

Daryl Impey
Daryl Impey este primul sud african după 12 ani care câștigă o etapă în Turul Franței
Sursa imaginii: 
Marco Bertorello / AFP

Ciclistul sud-african Daryl Impey (Scott Mitchelton) a câștigat etapa a noua a Turului Franței, Saint Etienne - Brioude, 170,5 km. Francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) păstrează tricoul galben de lider al clasamentului general. 

Impey l-a învins la sprint pe belgianul Tiesj Benoot (Lotto Soudal), ultimii doi supraviețuitori ai unei evadări de 15 cicliști care s-au desprins din pluton și nu au mai fost prinși, ei neprezentând pericol pentru favoriții la victoria finală. 

Către finalul etapei grupul de 15 s-a fragmentat și Impey, care poartă tricoul de campion al Africii de Sud s-a desprins cu Benoot pe care l-a învins cu ușurință în sprintul de la Brioude, devenind primul sud-african care câștigă o etapă în Turul Franței după 2007.

Pentru plutonul favoriților a fost o zi de relaxare, cu excepția unui singur atac în ultima ascensiune al francezului Romain Bardet (AG2R La Mondiale) - originar din Brioude - neutralizată rapid de echipa Ineos a galezului Geraint Thomas și a columbianului Egan Bernal.

Totuși francezii au avut satisfacția de a-l vedea în galben pe Alaphilippe - aclamat de miile de spectatori pe marginea drumului - păstrându-și poziția de lider de Ziua Națională a Franței, el sosind cu plutonul favoriților la 16'25" după Impey. 

Alaphilippe este urmat în clasamentul general de italianul Giulio Ciccone (Trek Segafredo) la 23 de secunde, de compatriotul său Romain Bardet (Groupama FDJ) la 53 de secunde, neozeelandezul George Bennett (Jumbo Visma) la 1'10" și Thomas la 1'12".

Nicio schimbare și în clasamentul sprinterilor unde Peter Sagan (Bora Hansgrohe) continuă să poarte tricoul verde, în cel al cățărătorilor unde Tim Wellens (Lotto Soudal) poartă trcoul alb cu buline roșii, în timp ce Ciccone poartă tricoul alb al celui mai bine clasat tânăr sub 25 de ani.

Luni are loc etapa a10-a, Saint Flour - Albim 217,5 km, fără prea mari dificultăți, care s-ar putea asemăna cu cea de duminică prilejuind o evadare de succes, fără consecințe asupra clasamentului general. 

 
 
Tags: