Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Tânăr de origine română la Saracens - clubul nr.1 al Europei

Theo Dan

Tânărul jucător de rugby de origine română, Theo Dan, a semnat primul său contract profesionist cu clubul Saracens din Londra, care deține titlul de campion al Angliei și al Europei. Theo a oferit un interviuîn exclusivitate la RFI.

Theo, care joacă în linia întâi a înaintării pe post de taloneur, este unul dintre cei șase jucători proveniți din Academia Saracens care s-au alătuat lotului echipei numărului unu a Angliei și a Europei.

"Am semnat pentru acest sezon la Saracens, deci înseamnă că mă antrenez cu echipa. Sper să joc câteva meciuri, știu că nu am să joc în prima echipă, concurența este mare și nu sunt încă destul de dezvoltat. Probabil, dacă am șanse, voi putea juca la echipa a doua, Saracens Storm, care joacă în Premiership Shield, campionatul echipelor de tineret-rezerve, al cărui titlu l-a câștigat de altfel în sezonul 2018 – 2019", spune Theo în interviul RFI.

El va beneficia de dublă legitimare și deși nu s-a confirmat încă, va evolua probabil la echipa Old Albanians, în National League 2, care este nivelul 4, la Saint Albans, pe al căror teren se antrenează Saracens.

Cum este însă să semnezi cu echipa numărul unu a Europei?

"E incredibil. Nu îmi vine să cred că am început rugby-ul la cinci ani, joc de 13 ani și joc numai de plăcere, niciodată nu am crezut că o să ajung în această poziție, dar voi munci din greu ca să profit de această oportunitate", spune Theo.

"Antrenorii încearcă să ne integreze foarte mult cu prima echipă, deci facem antrenamentul împreună cu toți jucătorii mari. Am început antrenamentele abia de două săptămâni, așa că relațiile cu ei nu sunt așa de dezvoltate, dar le pun întrebări, învăț foarte multe, ei sunt foarte deschiși ca să răspundă la întrebări. Ei vorbesc cu noi nu numai despre rugby, ci și despre viață în general, despre cum să ne gestionăm viața" adaugă el.

Trebuie spus că în lotul Saracens pe postul lui Theo, taloneur, joacă Jamie George, considerat cel mai bun pe acest post în Emisfera Nordică, dacă nu din lume, iar recent a revenit în lot și Jack Singleton, și el un produs al Academiei Saracens, și amândoi au fost selecționați în lotul Angliei care se pregătește pentru Cupa Mondială care începe în septembrie în Japonia.

Fluent în română

Theo este născut la Londra în anul 2000, dar se exprimă într-o română fluentă fără accent, chiar dacă unele cuvinte îi scapă. Cum se face că vorbește așa bine limba română? 

Theo Dan
Theo Dan va avea o concurență serioasă pe postul său la Saracens
Image source: 
Theo Dan

"Amândoi părinții sunt români, vorbesc româna de când eram mic pentru că așa m-au crescut părinții, încerc să vorbesc acasă cu părinții, cu sora mea, în română. Părinții mei s-au mutat aici în 1998, eu m-am născut aici, am crescut aici și am fost la școală numai în limba engleză", explică Theo. 

El a absolvit în această vară liceul, iar anul viitor va merge la universitate, fie la King’s College, fie la University College London (UCL), unde vreau să studiez economie.

Cum va împăca studiile cu rugby-ul?

"Sunt foarte norocos că Saracens are o echipă întreagă care ne ajută atât cu rugby-ul cât și cu studiile. Sunt foarte mulți jucători care fac și studii la universitate și rugby, desigur că e mult mai greu. Avem exemplul lui Maro Itoje, unul dintre cei mai buni jucători din lume, care a absolvit cursurile la School of Oriental and African Studies (SOAS) de la UCL, ceea ce dovedește că deși este greu, totuși se poate", spune Theo. 

Theo a jucat deja în echipa Angliei U18. Care sunt aspirațiile sale privind echipa națională?

"Deocamdată nu știu. Încerc să fac la Saracens cât de mult pot. Voi încerca în sezonul acesta pentru Anglia U20, dar este concurență foarte mare. Deocamdată mă concentrez doar pe Sarcens unde voi încerca să joc cât de mult posibil", explică Theo.

S-a gândit însă cumva că dacă în viitor va constata că nu are șanse să joci pentru Anglia, ar putea juca pentru România?

"Da, mi-a trecut acest gând, dar deoacmdată am doar 18 ani și mă gândesc doar la Saracens unde doresc să joc cât de mult posibil", răspunde Theo. 

Bunic fost rugby-ist

Dar ce înseamnă pentru Theo jocul de rugby?

Ion Dijmărescu (primul din dreapta)
Bunicul lui Theo Dan, Ion Dijmărescu (primul din dreapta), a fost jucător la Știința Petroșani
Image source: 
Theo Dan

"Foarte mult. Rugby-ul formează o parte importantă a vieții mele. Rugby-ul mi-a dat niște oportunități foarte, foarte, foarte bune. Nu pot descrie exact. M-a învățat foarte mult bunicul meu, Ion Dijmărescu, care a jucat la Știința Petroșani, ce înseamnă să fii jucător de rugby. De când eram mic mi-a spus că rugby-ul este un joc pentru gentlemeni. Mi-a spus de când eram mic: “Rugby-ul te va învăța lucruri foarte importante despre viață, cum să tratezi persoane cu respect, ce înseamnă să fii într-o echipă”.", spune Theo.

Acum, când Theo e pe punctul de a începe o carieră de jucător profesionist, el are nevoie în continuare de sprijinul părinților săi. Sunt ei de acord cu calea pe care a luat-o?

"Da, desigur. A fost ideea mamei mele să mă pună să fac rugby de la vârsta de cinci ani. Acum nu îi mai place așa mult pentru că mă vede în fața jucătorilor masivi și îi e teamă să nu mă accdentez, dar amândoi părinții mă sprijină foarte mult și mă ajută cu totul", încheie Theo.

 
Ascultați interviul cu Theo DAN realizat de editorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ