Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 11 - victorie Ewan, Alaphilippe în galben

caleb_ewan.jpg

Caleb Ewan și Dylan Groenewegen
Caleb Ewan (stânga) l-a învins la mustață pe Dylan Groenewegen la sprintul final de la Toulouse
Sursa imaginii: 
Gonzalo Fuentes/Reuters

Ciclistul australian Caleb Ewan (Lotto Soudal) a câștigat la sprint etapa a 11-a Turului Franței, Albi - Toulouse, 167 km. Francezul Julien Alaphilippe păstrează tricoul galben de lider al clasamentului general, cu o zi înaintea primei etape din Munții Pirinei. 

Ewan și-a luat revanșa în mod identic asupra olandezului Dylan Groenewgen (Jumbo Visma) pentru înfrângerea din etapa a șaptea, depășindu-l pe linia de sosire cu doar câțiva centimetri, deși adversarul său fusese pilotat perfect până la 200 de metri de colegul său de echipă Wout Van Aert. 

În vârstă de 25 de ani, australianul și-a făcut debutul anul acesta în Turul Franței și cu această victorie își completează palmaresul de victorii de etapă în marile tururi, el având deja trei în Turul Italiei și una în Turul Spaniei.

Provenit dintr-un tată australian și o mamă coreeană, mic de statură (1,65 m), Ewan este unul dintre sprinterii puri și anul acesta a fost implicat în aproape toate sprinturile finale de etapă în Marea Buclă.

În clasamentul general nicio schimbare în frunte: continuă să conducă francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), urmat la 1'12" de galezul Geraint Thomas (Ineos), la 1'16" de columbianul Egan Bernal (Ineos), la 1'27" de olandezul Steven Kruijswijk (Jumbo Wisma) și la 1'45" de germanul Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe). 

Slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe) este în continuare lider în clasamentul sprinterilor, Tim Wellens (Lotto Soudal) este liderul cățărătorilor, iar Bernal poartă tricoul alb al celui mai bine clasat tânăr sub 25 de ani.

Joi se desfășoară etapa a 12-a, Toulouse - Bagneres de Bigorre, 209,5 km, care include primele mari ascensiuni din Pirinei, Col de Peyresourde (1569 m) și Hourquette d'Ancizan (1564 m), dar cu ultimii 30 km în coborâre, ceea ce va limita probabil diferențele de timp la sosire.