Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 14 - victorie Thibaut Pinot pe Tourmalet

pinot.jpg

Thibaut Pinot
Thibaut Pinot s-a detașat în ultimul kilometru al ascensiunii pe Tourmalet
Sursa imaginii: 
Anne-Christine Poujoulat/AFP/Getty Images

Ciclistul francez Thibaut Pinot (Groupama FDJ) a câștigat etapa a 14-a a Turului Franței, Tarbes - Tourmalet Bareges, 117,5 km. Sosit al doilea, compatriotul său Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) își consolidează poziția de lider în clasamentul general. 

O zi de triumf absolut pentru ciclismul francez în vârful ascensiunii din Munții Pirinei, Tourmalet (2115 m altitudine, 19,4 km cu gradient mediu 7,4%), a cărei istorie se confundă practic cu cea a Turului Franței, aceasta fiind a 83-a escaladare a legendarei trecători, prima fiind în 1910 când învingător a fost francezul Octave Lapize, care avea să câștige Marea Buclă în acel an. 

Favoriții s-au prezentat grupați la baza ascensiunii și echipa Movistar a impus un ritm infernal până 8 km e sosire care a avut ca efect doar distanțarea liderului lor, columbianul Nairo Quintana. 

Alaphilippe a stat în roata galezului Geraint Thomas (Ineos), al doilea în clasamentul general și la 1,5 km de linia de sosire a răspuns atacului lui Pinot la care Thomas nu a avut replică. 

Cu 300 de metri înainte de linia de sosire, pe o pantă de-a dreptul asasină, Pinot s-a desprins și a câștigat etapa cu 6 secunde avans față de Alaphilippe, Thomas sosind al optulea după 36 de secunde. 

În clasamentul general Alaphilippe are acum 2'02" avans față de Thomas, 2'14" față de olandezul Steven Kruijswijk (Jumbo Visma), 3'00" față de columbianul Egan Bernal (Ineos), 3'12" față de germanul Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe) și 3'12" față de Pinot. 

Tricoul verde al sprinterilor este purtat în continuare de slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe), cel alb cu buline roșii al cățărătorilor de belgianul Tim Wellens (Lotto Soudal), în timp ce cel alb al tinerilor sub 25 de ani a fost preluat de coechipierul lui Thomas, columbianul Egan Bernal.

Dacă până acum existau dubii că Alaphilippe este un real candidat la victoria finală, performanța sa pe Tourmalet a spulberat orice îndoială în această privință. 

Duminică are loc etapa a 15-a, a treia din Pirinei, Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 km, din nou cu sosire la vârf.


Sursa imaginii: