Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 15 - Alaphilippe lider, acuzat de dopaj

alaphilippe.jpg

Julien Alaphilippe
Julein Alaphilippe a avut prima zi proastă în acest Tur al Franței
Sursa imaginii: 
A.S.O. Pauline BALLET

Ciclistul britanic Simon Yates (Mitchelton Scott) a câștigat etapa a 15-a a Turului Franței, Limoux - Foix Prat d'Albis, 185 de kilometri. Francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) continuă poarte tricoul galben de lider al claamentului general, dar cu un avans mai redus. 

Pentru prima oară de la începutul acestui Tur al Franței, Alaphilippe a părut vulnerabil și a pierdut timp semnificativ în favoarea rivalilor săi la victoria finală. 

A trebuit însă să așteptăm ultimii kilometri ai ascensiunii finale - a patra a zilei în această etapă din Munții Pirinei - când atacul francezului Thibaut Pinot (Groupama FDJ) a rămas fără replică din partea compatriotului său în galben. 

Yates, plecat devreme în cursul etapei într-o evadare, a trecut primul linia de sosire, dar în spatele lui s-a dat bătălia pentru clasamentul general unde pentru a doua zi consecutiv Pinot, sosit al doilea, și-a distanțat rivalii: 24 de secunde față de columbianul Egan Bernal (Ineos) și germanul Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe), 57 de secunde față de galezul Geraint Thomas (Ineos) și olandezul Steven Kruijswijk (Jumbo Visma), în timp ce Alaphilippe a pierdut 1'22" la sosire.  

Alaphilippe continuă să conducă în clasamentul general, dar cu diferențe de timp reduse: 1'35" față de Thomas, 1'47" față de Kruijswijk, 1'50" față de Pinot, 2'02" față de Bernal și 2'14" față de Buchmann. 

Avansul este destul de subțire având în vedere că în cea de-a treia săptămână a Marii Bucle - ultima înaintea sosirii la Paris - au loc trei etape în Munții Alpi, dintre care două cu sosire în vârf, unde Alaphilippe pare a fi vulnerabil.

"Supliment alimentar"

În vârstă de 27 de ani, Alaphilippe a surprins în acest Tur al Franței în care s-a dovedit până acum aproape invulnerabil, el câștigând chiar etapa contra-cronometru individual pe 27 de kilometri, nefiind cunoscut ca un specialist al acestei probe și urcând cot la cot cu rivalii săi el nefiind cunoscut ca un cățărător. 

Thibaut Pinot, Julien Alaphilippe și Emmanuel Macron
Julien Alaphilippe (în galben) și Thibaut Pinot, aici cu președintele Emmanuel Macron, sunt marile speranțe franceze de victorie în Turul Franței
Sursa imaginii: 
DDM, Laurent Dard

În presa franceză au apărut speculații cu privire la evoluția mult peste așteptări a acestui ciclist, cunoscut mai ales pentru performanțele sale în cursele clasice de o zi, nu în cele pe etape. 

Cotidianul Ouest France a scris pe 17 iulie că Alaphilippe ia Cetone sintetice, o băutură cu virtuți miraculoase, consumată fie în timpul cursei, fie după cursă la recuperare. 

La ora actuală acest produs nu este interzis de Agenția Mondială Antidopaj și a fost folosit de echipa Jumbo Visma ai cărei cicliști au câștigat până acum patru etape în acest Tur, fiind folosit și de echipa lui Alaphilippe, Deceuninck Quick Step.

"Nu înțeleg de ce există o controversă în jurul acestui lucru. Este ca și cum ai lua un gel în cursă. Face parte din planul nostru de nutriție, lucrăm cu un dietetician. Este un supliment alimentar", a declarat în presă Alaphilippe.

Atmosfera de suspiciune în ciclism, sportul de departe cel mai afectat de dopaj, este însă omniprezentă și după anularea celor șapte victorii în Turul Franței ale lui Lance Armstrong, Alaphilippe nu poate scăpa de suspiciuni în presa franceză, chiar dacă este primul francez cu șanse reale de victorie finală după 30 de ani, alături de Pinot.