Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alex Găvan a cucerit al şaptelea vârf de peste 8000 m: “Acolo sus totul se reduce la esență”

alex_gavan.jpg

Alex Găvan, autoportret pe vârful Gasherbrum 2 (8035m). Pe fundal se văd Broad Peak și K2.
Alex Găvan, autoportret pe vârful Gasherbrum 2 (8035m). Pe fundal se văd Broad Peak și K2.
Image source: 
Alex Găvan

Alpinistul Alex Găvan a urcat pe Gasherbrum 2, din Munţii Karakorum, la 8.035 de metri altitudine, fără oxigen suplimentar. Este cel de-al șaptelea optmiar cucerit. Obiectivul său este să fie primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Urmează Kangchenjunga?

“Gashebrum 2 este un munte redutabil care nu se lasă urcat decât în urma unui parcurs de tip inițiatic”, declară la RFI alpinistul Alex Găvan. “Nu există scurtături și nici neadevăruri. Supraviețuirea este posibilă doar în lumină. Acolo sus totul se reduce la esență, la fundament, dezvăluite de depășirea provocărilor materiei”, adaugă el.

Alex Găvan a reuşit să atingă vârful Gasherbrum 2, din Pakistan, pe 18 iulie, ora 12, ora României. Ascensiunea a fost dificilă.

"Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don Bowie (alpinist cu peste 19 expediţii himalayene la activ) și Lotta Hintsa (Finlanda) să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru as-censiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii pentru numai șase zile de stat sus pe munte. În final, cele șase zile s-au trasformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de baza în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7000 de metri”.

Partenerii de coardă, Don Bowie şi Lotta Hintsa, nu au reușit să atingă vârful. Ei vor relua ascensiunea în zilele următoare.

"În cele șapte expediții ale mele în Karakorum nu am întâlnit condiții mai dificile. Porțiunea superioară a muntelui a putut fi accesată în siguranță doar în timpul perioadelor de noapte. Multe felicitări lui Alex pentru atingerea în sfârșit a vârfului la a patra încercare. Tenacitate!”, arată Bowie.

Expediția aceasta a fost a patra încercare a lui Alex Găvan de a atinge vârful Gasherbrum 2, după cele din 2007, 2008 și 2016. În total, alpinistul a petrecut mai bine de șapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.

Alex Găvan și-a propus să fie primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume.  În acest moment, la nivel mondial, sunt doar 17 alpiniști care au reușit această performanță.

Întrebat cum își alege viitorul optmiar, Găvan spune răspicat: “După modul cum îmi vorbește fiecare munte la un moment dat. După estetica traseului. Și, în același timp, dacă îi lipsește deocamdată o primă ascensiune românească. Kangchenjunga este singurul varf de peste 8000 m care încă mai așteaptă o primă ascensiune românească”.

Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 metri.