Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 17 - Matteo Trentin solo la poalele Alpilor

metteo_trentin.jpg

Matteo Trentin
Matteo Trentin este al patrulea ciclist de la Mitchelton Scott care câștigă o etapă în acest Tur al Franței
Sursa imaginii: 
MARCO BERTORELLO/AFP/Getty Images

Ciclistul italian Matteo Trentin (Mitchelton Scott) a câștigat detașat etapa a 17-a a Turului Franței, Pont du Gard - Gap, 200 km. Tricoul galben de lider al clasamentului general este purtat în continuare de francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

O etapă previzibilă, în care o evadare a 33 de cicliști fără veleități în clasamentul general a ajuns la un avans de 20 de minute față de plutonul cu principalii favoriți la Gap, un orășel la poalele Alpilor.

Previzibil pentru că în următoarele trei zile cursa intră în Alpi, și în fiecare zi va urca la peste 2000 de metri altitudine, iar echipele pretendenților la victoria finală s-au menajat în perspectiva a ceea ce va urma. 

În aceste condiții evadații s-au desprins și au mers grupat până aproape de final, când Trentin s-a detașat în ultima ascensiune, pe Col de Sentinelle, și nu a mai putut fi prins până la sosire. 

Este a patra victorie pe care echipa sa, Mitchelton Scott o obține în această Mare Buclă după cele ale sud-africanului Daryl Impey și cele două victorii în Pirinei ale britanicului Simon Yates.

În clasamentul general aceeași situație: Alaphilippe are 1'35" avans față de britanicul galez Geraint Thomas (Ineos), 1'47" față de olandezul Steven Kruijswijk (Jumbo Visma), 1'50" față de francezul Thibaut Pinot (Groupama FDJ), 2'02" față de columbianul Egan Bernal (Ineos) și 2'14" față de germanul Emanuel Buchmann. 

Situație neschimbată și în fruntea clasamentelor anexă: slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe) este liderul sprinterilor, Tim Wellens conduce în cel al cățărătorilor, iar Bernal este cel mai bine clasat tânăr sub 25 de ani.

Joi are loc prima etapă din Alpi, Embrun - Valloire, cu cele trei faimoase ascensiuni Col de Vars (2109 m altitudine) și mai ales Izoard (2360 m) și Galibier (2642 m) în care ocupanții locurilor 2 - 6 pot amenința tricoul galben al lui Alaphilippe.


Sursa imaginii: