Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 18 - Nairo Quintana detașat pe Galibier

quintana.jpg

Nairo Quintana pe Galibier
Nairo Quintana a atacat pe Galibier (2642 de metri altitudine) și a obținut o victorie detașată
Sursa imaginii: 
Jeff Pachoud/AFP/Getty Images

Ciclistul columbian Nairo Quintana (Movistar) a câștigat detașat etapa a 18-a a Turului Franței, Embrun - Valloire, 208 km în Munții Alpi. Francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) continuă să poarte tricoul galben de lider al clasamentului general. 

Lovitură de maestru a lui Quintana, cățărătorul care până acum a dezamăgit în această Mare Buclă: cu un handicap de 9'30" față de Alaphilippe în clasamentul general, columbianul, născut la Tunja la 2800 de metri altitudine, s-a insinuat într-o evadare cu alți trei coechipieri de la Movistar, detașându-se la aproape 6 minute pe ascensiunea spre Izoard (2360 m altitudine). 

Liderii în frunte cu Alaphilippe au reacționat și au redus ecartul, dar pe ultima ascensiune a zilei, legendarul Galibier (2642 m alttudine) Quintana s-a desprins solitar și nu a mai putut fi prins până la sosire, unde a trecut cu un avans de 1'35" față de francezul Romain Bardet, care însă are consolarea preluării tricoului alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător. 

Dintre favoriții la victoria finală, cea mai bună zi a avut un alt columbian, tânărul de 22 de ani Egan Bernal (Ineos), care a atacat pe Galibier în spatele lui Quintana și a urcat pe locul 2 în clasamentul general care arată acum astfel: 

1. Julien Alaphilippe (Franța, Deceuninck Quick Step)

2. Egan Bernal (Columbia, Ineos) la 1'30"

3. Geraint Thomas (Marea Britanie, Ineos) la 1'35"

4. Steven Kruiswijk (Oanda, Jumbo Visma) la 1'47"

5. Thibaut Pinot (Franța, Groupama FDJ) la 1'50"

6. Emanuel Buchmann (Germania, Bora Gransgrohe) 2'14"

7. Nairo Quintana (Columbia, Movistar) la 3'54"

8. Mikel Landa (Spania, Movistar) la 4'54"

9. Rigoberto Uran (Columbia, EF Education First) la 5'33"

10. Alejandro Valverde (Spania, Movistar) la 5'58"

Slovacul Peter Safan continuă să conducă în clasamentul sprinterilor, iar Bernal poartă în continuare tricoul alb al celui mai bun tânăr sub 25 de ani. 

Vineri are loc etapa a 19-a, a doua din Alpi, Saint-Jean-de- Maurienne - Tignes, mai scurtă, 126,5 km, dar care cuprinde ascensiunea spre Col de l'Iseran (2770 m altitudine, cea mai înaltă șosea pavată din Europa), cu sosire la vârf la Tignes (2113 m). 


Sursa imaginii: