Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Etapa 19 - Bernal în galben, zăpada oprește cursa

egan_bernal1.jpg

Egan Bernal
Egan Bernal preia tricoul galben de lider pe fondul neutralizării cursei din cauza zăpezii
Sursa imaginii: 
Reuters

Ciclistul columbian Egan Bernal (Ineos) a preluat tricoul de galben de lider al clasamentului general în urma etapei a 19-a Turului Franței. Etapa, a doua din Alpi, a fost neutralizată după 89 de km din 126,5 programați din cauză zăpezii. 

Deznodământ extraordinar în această etapă, rezultatul fiind cel înregistrat în vârful ascensiunii pe Iseran (2770 de metri, cea mai înaltă trecătoare cu șosea asfaltată din Europa), unde Bernal, desprins cu câțiva kilometri înainte de vârf, a trecut cu un avans de 2'07" față de purtătorul tricoului galben, francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), devenind virtual tricou galben.

Tânărul Bernal (22 de ani) și-a continuat coborârea vertiginoasă acompaniat de britanicul Simon Yates (MItchelton Scott) către Val d'Isere de unde începea urcușul final către Tignes (2113 metri altitudine). 

Până atunci condițiile fuseseră perfecte, deși cerul era acoperit, vremea era bună și, mai important, șoseaua uscată.

Dar în timpul coborârii au început să apară imagini de pe parcurs mai la vale, cu șoseaua inundată și pe margini importante cantități de zapadă, urmare a unei furtuni care nu este deloc neobișnuită în Alpi la aceste altitudini, chiar și în luna iulie. 

Conducerea Turului a hotărât în aceste condiții să neutralizeze cursa și să proclame rezultatul pe baza situației de la vârful Iseran. 

Alaphilippe dezamăgit

Decizia a fost comunicată cicliștilor fruntași care erau în coborâre de pe Iseran și a provocat unele reacții de nemulțumire, în primul rând a lui Alaphilippe care a fost împiedicat de posibilitatea de a-și apăra tricoul galben în această coboâre și în urcușul final spre Tignes. 

Julien Alaphilippe
Julien Alaphilippe a pierdut tricoul galben în circumstanțe constroversate
Sursa imaginii: 
A.S.O. Alex BROADWAY

Câștigător al etapei a fost declarat Bernal, iar clasamentul general arată acum astfel:

1. Egan Bernal (Columbia, Ineos)

2. Julien Alaphilippe (Franța, Deceuninck Quick Step) la 0'48"

3. Geraint Thomas (Marea Britanie, Ineos) la 1'16"

4. Steven Kruijswijk (Olanda, Jumbo Visma) la 1'28"

5. Emanuel Buchmann (Germania, Bora Hansgrohe) la 1'55"

Pierderea tricoului galben de către Alaphilippe nu a fost singura veste proastă pentru Franța, Thibaut Pinot (Groupama FDJ), marea speranță pentru o victorie finală la Paris - prima a unui francez după 34 de ani - a fost nevoit să abandoneze din cauza unei accidentări la genunchi dobândită acum cinci zile. 

În mod paradoxal, neutralizarea etapei i-a salvat tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător francezului Romain Bardet (AG2R La Mondiale), pe care acesta ar fi avut toate șansele să-l piardă dacă etapa se termina la Tignes, un urcuș care nu a mai contat în clasament.

Tricoul verde al sprinterilor este purtat în continuare de slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe), iar Bernal este și lider în clasamentul tinerilor sub 25 de ani.

Sâmbătă are loc etapa a 20-a, penultima, Albertville - Val Thorens, 130 km, a treia din Alpi, care va decide câștigătorul ce va fi încununat duminică pe Champs Elysees la Paris. 

Urcușul final spre strațiunea de schi situată la 2365 m altitudine va fi cel mai lung din acest Tur - 33,4 km cu gradient mediu 5,5% și după desfășurarea de până acum a cursei, Bernal este favorit la victoria finală, ceea ce l-ar face cel mai tânăr câștigător din ultimii 110 ani. 


Sursa imaginii: