Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2019: Egan Bernal - primul câștigător sud-american

bernal_champs_elysees.jpg

Egan Bernal pe Champs Elysees
Egan Bernal trece linia de sosire pe Champs Elysees mână în mână cu coechipierul său Geraint Thomas
Sursa imaginii: 
Christian Hartmann/Reuters

Ciclistul columbian Egan Bernal (Ineos) a devenit primul sud-american care câștigă Turul Franței și cel mai tânăr învingător din ultimii 110 ani. Ultima etapă a Marii Bucle a fost câștigată la Paris pe Champs Elysees de australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal).

După cele 21 de etape ale Turului Franței vârful clasamentului general final arată astfel:

1. Egan Bernal (Columbia, Ineos) 

2. Geraint Thomas (Marea Britanie, Ineos)  la 1'11"

3. Steven Kruijswijk (Olanda, Jumbo Visma) la 1'31"

4. Emanuel Buchmann (Germania, Bora Hansgrohe) la 1'56"

5. Julien Alaphilippe (Franța, Deceuninck Quick Step) la 3'45"

Tricoul verde al celui mai bun sprinter a fost câștigat de slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe) pentru a șaptea oară - record, tricoul alb cu buline roșii a fost câștigat de francezul Romain Bardet (AG2R La Mondiale), tricoul alb al celui mai bun tânăr sub 25 de ani a fost câștigat de Bernal, iar competiția pe echipe a fost câștigată de Movistar. 

Bardet este singurul francez care îmbracă un tricou de câștigător, după ce Julien Alaphilippe a pierdut în ultimele două etape dun Alpi - 19 și 20 - tricoul galben pe care l-a purtat timp de două săptămâni, iar marea speranță pentru prima victorie finală franceză după 34 de ani, Thibaut Pinot (Groupama FDJ), a fost nevoit să abandoneze în etapa a 19-a, victimă a unei accidentări la genunchi.

Spirit de echipă

Bernal este primul sud-american care câștigă Turul Franței și la vârsta de 22 de ani este cel mai tânăr învingător din 1909, când luxemburghezul Francois Faber câștiga Marea Buclă la aceeași vârstă, iar în epoca profesionistă doar marele campion francez Jacques Anquetil a câștigat Turul Franței la o vârstă comparabilă - 23 de ani la debutul său în 1957 și germanul Jan Ullrich în 1997, tot la 23 de ani. 

Caleb Ewan
Caleb Ewan a câștigat la sprint pe Champs Elysees a treia sa etapă în acest Tur al Franței
Sursa imaginii: 
Anne-Christine Poujoulat/AFP/Getty Images

Columbianul este la a doua participare în Turul Franței, el contribuind substanțial la victoria de anul trecut a coechipierului său Geraint Thomas, pe atunci sub culorile Team Sky. 

Anul acesta, Bernal și Thomas au fost desemnați co-lideri ai echipei Ineos, continuatoarea lui Sky, și când s-a văzut către finalul cursei care dintre cei doi este mai puternic, galezul a renunțat la orice pretenții de victorie și i-a oferit sprijinul tânărului său coechipier.

De altfel, Ineos a dovedit o măiestrie tactică, strategică și un spirit de echipă ireproșabil în care toți cicliștii depun eforturi concertate în vederea atingerii unui singur obiectiv: victoria finală în clasamentul general. 

Bernal este al patrulea ciclist Ineos/Sky care câștigă Turul Franței, după Thomas (2018), Chris Froome (2013, 2015, 2016, 2017) și Bradley Wiggins (2012).

Metoda Brailsford

Meritul principal pentru aceste șapte victorii în opt ani îi revine directorului sportiv, Sir Dave Brailsford, care a știut să mizeze întotdeauna pe ciclistul cu cele mai mari șans de victorie, fără niciun fel de sentimentalisme. 

Dave Brailsford cu Egan Bernal și Geraint Thomas
Dave Brailsford a știut să aleagă câștigătorul între Egan Bernal și Geraint Thomas
Sursa imaginii: 
Eurosport

El este autorul metodei "câștigurilor marginale", care spune că succesul vine din mici îmbunătățiri ale performanței cu 1%. 

Dominația britanică continuă în Turul Franței prin Ineos, chiar dacă șirul victoriilor cicliștilor britanici a fost întrerupt de acest tânăr columbian care stârnește admirația prin modestia și lipsa de pretenții, precum și prin veritabila sa prietenie cu Thomas, cu care era oarecum și în postura de rival, nu doar de coechipier.

Născut în centrul Columbiei, la Zipaquira, la 2650 de metri altitudine, Bernal este ca mai toți compatrioții săi cicliști un foarte bun cățărător. 

Dar spre deosebire de marile nume ale trecutului, Luis Herrera, Fabio Parra, Alvaro Mejia, Nairo Quintana sau Rigoberto Uran, Bernal este mai mult decât atât, este un maestru tactician, cu un talent ieșit din comun și care ar putea domina ciclismul de elită pentru mulți ani de acum încolo. 

O notă de precauție se impune însă, într-un sport viciat de mult timp de dopaj, deși până acum nimeni nu a ridicat vreun semn de întrebare cu privire la Bernal, care face totuși parte dintr-o echipă al cărei succes fenomenal a provocat suspiciuni, inclusiv cu privire la doi dintre campionii săi, Wiggins și Froome.  

 
 
Pe aceeasi tema: