Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oficial: Craiova joacă fără spectatori în Europa. Cârțu: Să fie plasă în spatele porților

cs_craiova.jpg

Image source: 
facebook.com/universitateacraiova

Clubul de fotbal CS Universitatea Craiova a pierdut atât apelul, cât și contestația la decizia UEFA care obligă echipa să joace trei meciuri fără spectatori, după incidentele de la partida cu Honved, din Liga Europa.  Biletele pentru întâlnirea de mâine, cu AEK Atena fuseseră deja puse în vânzare, iar plătitorii ar urma să-și primească banii înapoi.

Clubul pierde lejer câteva sute de mii de euro din cauza obiectelor aruncate din tribune. 

În viitor, în spatele porților ar putea fi montate plase – este soluția pe care o propune chiar președintele Craiovei, Sorin Cârțu, la RFI:

Sorin Cârțu: Noi am sperat că poate putem să suspendăm...

Reporter: Înțeleg că aveați nevoie de suporteri cu AEK Atena.

S.C: Absolut. Știi cum e. Vindeam bilete, era un  meci de mare interes aici.

Rep: Aveți idee cam câte bilete se vânduseră deja?

S.C: Nu știu exact acum. Dar era un mare interes pentru partida asta. 

Rep: Cam cât pierde Craiova? Cam ce pierde?

S.C: Câteva sute de mii de euro. Era o rețetă de minim 27.000. Între 27.000 și 30.000 de spectatori se preconizau. 

Rep: În aceste condiții, se micșorează șansele Craiovei în dubla cu grecii? 

S.C: Eu zic că da. Ei sunt mai avantajați decât noi. Ei or să aibă mai mulți spectatori decât noi. Ei au dreptul la vreo 200 de spectatori în plus față de oficialii pe care îi au. E ca și cum joacaă acasă acum. 

Rep: Dacă nu mă înșel și returul este la fel, fără spectatori.

S.C: Și returul este la fel. Depinde cu ce șanse ne prezentăm acolo. Să vedem cum se va termina partida de astăzi. 

Rep: În ce măsură a comunicat clubul după incidentele de la meciul cu Honved cu suporterii? În ce măsură le explică acest club fanilor ce se întâmplă dacă fac gesturi extreme?

S.C: Am lăsat să vedem care este decizia UEFA. Pe urmă sigur că vor fi niște măsuri pe care le vom lua. Din punctul meu de vedere, prima măsură care ar trebui să se ia ca să nu se mai întâmple așa ceva este că ar trebui să fie o plasă în spatele porților. În toată lumea și în fotbalul civilizat, mă gândesc la Borussia Dortmund, Bayern Munchen, în spatele porții sunt plase. Nu poți să controlezi reacțiile a zeci de mii de fani care sunt acolo, reacția unuia sau a altuia. Așa că plasa ar fi una dintre condițiile pe care aș vedea-o să preîntâmpine astfel de incidente. Plus discuțiile particulare, să îi dezvolți educația civică. Nu e admisibil să vii cu asemenea frustrări la un meci de cupă europeană. 

Rep: De ce nu reușim să scăpăm de obsesia pentru materialele pirotehnice?

S.C: Nu știu ce să spun. Așa sunt. Trebuie făcut prin educație. Nu știu care vor fi acțiunile. Vedem. Vom stabili clar ce vom face.

Rep: Cum se face că echipe precum Viitorul, care impresionează în România, în momentul în care ies în Europa nu reușesc să facă mare lucru? Sunt câteva echipe precum Craiova și FCSB, care trec un tur, două, dar parcă grupele sunt încă departe pentru noi.

S.C: Diferența de fotbal dintre fotbalul care este în țara noastră și cel din țările respective.

Rep: Dar vindem un jucător precum Ianis Hagi pe milioane bune. 

S.C: Individual se poate. Așa și sârbii. Nu ai văzut ce prețuri au pe la jucători? Și vând. Dar la nivel de echipe de club, e vorba și de bugete. În general, când bugetul este mare îți dă o garanție a unor fotbaliști de calitate. 

Rep: O să insist un pic și am să vă spun un singur cuvânt, Dudelange. Acolo care e bugetul și care e marele campionat din care vine această echipă?

S.C: Atunci când l-a făcut au avut. Ai văzut că nu au continuitate. A fost anul trecut. S-a întâmplat cu CFR și a găsit și o echipă în debandadă, în degringoladă la momentul respectiv. Se pot întâmpla chestii dintr-astea.