Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țara Galilor pentru prima oară în fruntea clasamentului World Rugby

north_wyn.jpg

Țara Galilor 13 Anglia 6
George North sărbătorește împreună cu căpitanul său, Alun Wyn Jones, marcarea singurului eseu în meciul Țara Galilor - Anglia
Sursa imaginii: 
Getty Images

Țara Galilor a trecut pe primul loc în clasamentul World Rugby după victoria cu 13 - 6 în fața Angliei. Este pentru prima oară când galezii sunt în fruntea ierarhiei mondiale, detronând Noua Zeelandă care a deținut locul întâi timp de 10 ani fără întrerupere. 

Meciul de pregătire pentru Cupa Mondială (care începe luna viitoare în Japonia) de pe Principality Stadium din Cardiff a fost unul aspru, în care apărătorii au avut câștig de cauză în fața atacanților celor două echipe. 

Singurul eseu al meciului a venit cu cinci minute înainte de pauză: aripa englezilor Anthony Watson a comis un înainte intenționat, a primit cartonaș galben, mijlocașul la deschidere galez Dan Biggar (desemnat omul meciului la final) a executat rapid lung în diagonală pe partea dreaptă lovitura de pedeapsă rezultată, balonul i-a revenit după punctul de fixare și Biggar a șutat din nou în diagonală, de data aceasta pe stânga, acolo unde era loc gol datorită lipsei lui Watson, iar aripa George North a prins baloul din zbor, aintrat în terenul de țintă și a marcat fără opoziție, al 40-lea eseu din carieră, care-l plasează în fruntea marcatorllor internaționali în activitate.. 

Biggar, care deschisese scorul din lovitură de pedeapsă, a transformat eseul, stabilind scorul la pauză la 10 - 0. 

În partea a doua antrenorul englezilor, Eddie Jones, a golit banca de rezerve, compusă sâmbătă în majoritate din titulari ai primului XV, iar Anglia a dominat, reușind însă să marcheze doar din două lovituri de pedeapsă prin mijlocașul la deschidere și căpitanul George Ford, scorul final fiind stabilit tot prin lovitură de pedeapsă de fundașul galez Leigh Halfpenny. Scor final Țara Galilor 13 Anglia 6.

Cu această victorie, galezii urcă pe locul întâi în clasamentul World Rugby cu 89,43 puncte, cu doar 0,03 înaintea campionilor mondiali Noua Zeelandă, în pofida victoriei acestora, 36 - 0 cu Australia.

Țara Galilor deținuse neoficial poziția întâi și săptămâna trecută, după înfrângerea All Blacks, 26 - 47 împotriva Australiei, dar numai timp de o zi, până la înfrângerea lor duminică în fața Angliei pe Twickenham la Londra, 19 - 33, primul meci pierdut de galezi după 14 victorii consecutive. 

All Blacks au deținut neîntrerupt poziția întâi în ierarhia mondială din 16 noiembrie 2009 și actuala situație din clasamentul World Rugby prefigurează o Cupă Mondială mai competitivă ca oricând. 

În alt meci disputat sâmbătă Africa de Sud a învins Argentina cu 24 - 18, iar Italia a trecut de Rusia cu 85 - 15, în timp ce Franța a învins Scoția cu 32 - 3 în ultimul meci al zilei.