Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Deces Chester Williams, campion mondial, antrenor în România

chester.jpg

Chester Williams
Chester Williams a condus la titlu de pe banca de rezerve pe Dinamo și Timișoara Saracens
Image source: 
www.frr.ro

Chester Williams, jucător sud-african de rugby, campion mondial în 1995 și antrenor în România la Dinamo și Timișoara, a murit la vârsta de 49 de ani. Williams a fost una dintre legendele jocului cu balonul oval.

Potrivit relatărilor de presă, Williams a decedat din cauza unui atac de cord. În ultima vreme el făcea naveta între Africa de Sud și Timișoara unde era student la educație fizică la Universitatea de Vest.

Williams a devenit celebru în 1995 când a câștigat cu Africa de Sud titlul mondial, învingând în finală Noua Zeelandă cu 15 - 12 după prelungiri.

El a fost singurul jucător de culoare din lotul sud-african, la numai un an după abolirea totală a regimului de apartheid, rugby-ul fiind cunoscut ca un joc "al omului alb", devenind un simbol al noii societăți multirasiale din Africa de Sud.

Supranumit "perla neagră", Williams juca pe post de aripă și, deși nu avea un fizic impresionant (1,74 m și 84 kg) era dotat cu o viteză deosebită, fiind extrem de greu de placat. 

Williams s-a remarcat în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1995 când a marcat patru eseuri împotriva Samoa, record sud-african de eseuri marcate într-un meci la acea vreme. 

După retragerea din activitate, Williams a devenit antrenor, în perioada 2001 - 2003 fiind directorul tehnic al echipei de rugby în 7 a Africii de Sud.

Îndrăgit în România

Din 2008 a început implicarea în rugby-ul de club românesc, mai întâi la Dinamo, cu care a obținut titlul de campion al României în 2008, apoi la Timișoara unde a adus în 2012 primul titlu național după 40 de ani și din nou în 2013. 


Chester Williams și Jonah Lomu
Chester Williams și Jonah Lomu în timpul finalei Cupei Mondiale din 1995 dintre Africa de Sud și Noua Zeelandă
Image source: 
David Rogers/ALLSPORT

Williams a revenit pentru o scurtă perioadă la conducerea Timișoara Saracens, cucerind al treilea titlu național în 2018, primind și titlul de cetățean de onoare al orașului de pe Bega.

"Am avut plăcerea și onoarea să lucrez cu el la Timișoara. Un om deosebit, atât ca antrenor, cât și ca persoană. Un om care îți inspira încredere și te făcea să dai ce ai mai bun din tine. Cât a lucrat cu noi la Timișoara a știut să formeze o echipă și o familie unită și asta s-a văzut în rezultatele pe care le-am avut acolo. Era o persoană care știa să se impună când era nevoie dar în același timp te făcea să te simți bine pe teren prin sfaturile pe care le dădea. E o pierdere mare și o să ne aducem aminte mereu de el și de spiritul lui de învingător", a declarat pentru RFI Marian Drenceanu, actualmente la Steaua, dar până în vara acestui an jucător la Timișoara Saracens.

"Chester era un om organizat, decent și talentat, care era pregătit să muncească din greu pentru a-și atinge obiectivele. El nu a fost niciodată în întregime confortabil ca bărbatul-reclamă al Cupei Mondiale de Rugby din 1995, dar și-a acceptat rolul și a apărut ca o inspirație pentru multe milioane de sud-africani, un totem fascinant al națiunii curcubeului ... zâmbetul său va străluci de-a lungul veacurilor.", a declarat Ed Griffiths care era director executiv al Federației Sud Africane de rugby în 1995.

Williams e al cincilea jucător care a evoluat în finala din 1995 care moare prematur după colegii săi Joost Van Der Westhuizen - 45 de ani, Ruben Kruger - 39, James Small - 50 și marele Jonah Lomu - 40 de ani, din echipa Noii Zeelande.