Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Japonia - Rusia, meciul de deschidere la Tokio

Japonia - Rusia

Japonia va întâlni Rusia în meciul de debut al Cupei Mondiale la rugby (RWC2019), care începe vineri la Tokio. Este a noua ediție a turneului final și prima de la care România va fi absentă. 

Echipa gazdă, care evoluează în grupa A, este mare favorită, fiind clasată pe locul 10 în clasamentul World Rugby, față de locul 20 al Rusiei.

Japonezii au câștigat recent campionatul Pacificului învingând detașat Tonga, Fiji și Statele Unite, în timp ce Rusia a fost învinsă de Italia cu 85 - 15 în meci de pregătire.

De altfel, Rusia se află la RWC 2019, doar a doua participare după cea din 2011, numai datorită depunctării și descalificării României în grupa de calificare europeană pentru folosirea unui jucător originar din Tonga care nu era eligibil. 

Stejarii, care până acum se calificaseră la toate turneele finale - performanță unică pentru un sport de echipă din România - vor fi absenți de la RWC 2019 spre dezamăgirea amatorilor de rugby români. 

La turneul final participă 20 de echipe împărțite în patru grupe de câte cinci, în care fiecare echipă joacă câte un meci cu celelalte patru echipe, primele două clasate calificându-se pentru sferturile de finală. 

Din grupa A, favorite sunt Irlanda și Scoția, din grupa B campioana mondială en titre Noua Zeelandă și Africa de Sud, în grupa C luptă pentru calificare Anglia, Franța și Argentina, iar în grupa D Țara Galilor, Australia și Fiji. 

Audiență mondială record

În total vor fi jucate 48 de meciuri, dintre care 40 în grupele preliminare, patru în sferturi de finală, două semifinale și două finale. 

All Blacks
Noua Zeelandă e campioana mondială de la RWC 2015
Image source: 
Getty Images

Competiția se va încheia sâmbătă 2 noiembrie cu finala mare care se va disputa pe Stadionul Internațional din Yokohama cu o capacitate de 72000 de locuri. 

Aceasta este prima Cupă Mondială la rugby care se desfășoară în Asia și prima care se desfășoară într-o țară din așa numitul Tier 2 - eșalonul 2 valoric mondial, o recunoaștere o progreselor remarcabile înregistrate de rugby-ul nipon în ultimii 20 de ani, țară cu aproape 125000 de practicanți ai sportului cu balonul oval.

RWC 2019 va avea o audiență televizată record estimată la 800 de milioane de case în 217 țări și teritorii. Meciul Japonia - Rusia va fi difuzat în direct în România de către TVR începând cu ora 13:45.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ