Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Sancțiuni drastice pentru placaje periculoase

lavanini.jpg

Tomas Lavanini eliminat
Tomas Lavanini (numărul 5) este eliminat din joc în meciul cu Anglia de arbitrul Nigel Owens în fața căpitanului Argentinei, Pablo Matera
Sursa imaginii: 
https://www.rugbyworldcup.com

Înantașul argentinian Tomas Lavanini a fost suspendat pe patru etape după cartonașul roșu primit în meciul cu Anglia la Cupa Mondială de rugby (RWC 2019) din Japonia. Și alți jucători au primit suspendări pentru joc periculos, chiar dacă nu au fost eliminați pe teren. 

Lavanini a fost eliminat din joc de arbitrul galez Nigel Owens în minutul 18 al meciului din grupa C împotriva Angliei, când argentinienii erau conduși cu 5 - 3. 

Catonașul roșu a fost acordat după un placaj cu umărul care l-a lovit în cap pe mijlocașul la deschidere și căpitanul echipei Angliei, Owen Farrell și a dus la dezechilibrarea meciului, câștigat în final de englezi cu 39 - 10, ceea ce a dus la eliminarea din competiție în faza grpelor preliminare a Pumas pentru prima oară din 2003. ei ocupând locul 3 la Cupa Mondială din 2007, locul 4 în 2015 și au jucat în sferturi de finală în 2011.

Înaintașul linia a II-a nu va putea juca în ultimul meci din grupă contra Statelor Unite și în trei meciuri ale noii sale echipe de club, Leicester din Anglia, putând să evolueze începând cu 1 noiembrie.

Cartonașul roșu și suspendarea lu Lavanini nu sunt controversate, dat fiind faptul că regulamentul și mai recent indicațiile World Rugby - federația mondială - sunt clare: placajul cu umărul fără brațe este ilegal, iar lovirea adeversarului în cap cu umărul atrage automat eliminarea din joc. 

De notat că Farrell, el însuși acuzat în trecut de astfel de placaje cu umărul chiar dacă nu la cap a fost ținta a două astfel de intervenții ilegale, prima fiind cea din meciul cu Statele Unite când vinovatul a fost flankerul american John Quill, eliminat din joc și apoi suspendat pe trei etape. 

Până acum, în 28 de meciuri au fost acordate cinci cartonașe roșii și 17 galbene (care duc la o eliminare temporară pe 10 minute) care fac deja din RWC 2019 cea mai aspră ediție din punct de vedere disciplinar. 

Arbitri criticați

Majoritatea cartonașelor au fost acordate pentru placaje periculoase (cu umărul, deasupra gâtului și la jucător în aer), iar unul dintre ele pentru placaj suliță, în care pilierul italian Andrea Lovotti, ajutat de colegul său din linia întâi, Nicola Quaglio, l-au ridicat pe numărul 8 sud-african Duane Vermeulen de la pâmânt și i-au drumul cu capul în jos. 

Placaj suliță în meciul Africa de Sud - Italia
Italienii Andrea Lovotti și Nicola Quaglio i-au dat un placaj suliță sud-africanului Duane Vermeulen

Lovotti a fost singurul eliminat din joc, dar atât el cât și Quaglio au fost citați în fața comisiei de disciplină care i-a suspendat pe câte trei etape.

Au fost însă și cazuri de placaje periculoase care nu au fost sancționate cu cartonaș roșu (australianul Reece Hodge în meciul cu Fiji, englezul Piers Francis în meciul cu SUA, samoanii Ray Lee Lo și Motu Matu'u în meciul cu Rusia), deși jucătorii vinovați au fost ulterior citați și suspendați. 

Arbitrii au fost criticați la primele meciuri de prea multă indulgență în aplicarea regulamentului și instrucțiunilor World Rugby, apoi pe parcursul desfășurării competiției de favorizarea "marilor puteri", printre care Noua Zeelandă, Anglia sau Australia, în detrimentul echipelor din eșaloanele 2 și 3 ale rugby-ului mondial. 

Steve Hansen, antrenorul campionilor mondiali en titre, Noua Zeelandă, a spus că meciurile din sferturile de finală, care se vor desfășura pe 19 și 20 octombrie, ar putea fi decise de astfel de placaje periculoase care duc eliminări.

Antrenorul All Blacks a spus însă că e un preț care merită plătit pentru reducerea înălțimii placajelor date de jucători. 

World Rugby a emis recomandări mai severe către artbitri pentru a preveni placajele înalte care adeseori provoacă comoții cerebrale jucătorilor care primesc placajul care pot avea efecte negative pe termen lung.