Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Meciuri anulate din cauza taifunului Hagibis

rwc_taifun.jpg

Cupa Mondială de rugby 2019, Japonia
Comitetul de organizare a Cupei Mondiale a anulat meciuri pentru prima oară în istorie
Image source: 
https://www.rugbyworldcup.com

Meciurile Anglia - Franța și Noua Zeelandă - Italia din cadrul Cupei Mondiale la rugby (RWC 2019) ce urmau a se disputa sâmbătă au fost anulate din cauza super-taifunului Hagibis care urmează să lovească Japonia. Măsura este fără precedent în istoria Cupei Mondiale. 

"Pe baza celor mai recente și detaliate informații ale experților independenți meteo ai turneului, Hagibis este prevăzut a fi cel mai mare taifun al sezonului 2019 și este foarte probabil să provoace perturbări considerabile în zonele Tokio, Yokohama și Toyota City pe tot parcursul zilei de sâmbătă, inclusiv probabil perturbarea sau întreruperea transportului public."

"Drept urmare, World Rugby și Comitetul de organizare al Cupei Mondiale din Japonia 2019 au luat decizia dificilă, dar corectă, de a anula meciurile din zonele afectate din motive de siguranță. Echipele afectate au fost informate și sunt înțelegătoare. Pentru meciurile care nu se desfășoară, așa cum erau programate, vor fi acordate câte două puncte fiecărei echipe, în conformitate cu regulile turneului."

"Este o situație excepțională, complexă și cu evoluție rapidă, iar siguranța echipelor și a publicului reprezintă prima prioritate. Acest lucru a fost esențial în toate procesele de luare a deciziilor în parteneriat cu experții turneului, orașele gazdă, locurile de desfălurare și echipele turneului."  se spune într-un comunicat emis de Comitetul de organizare al Cupei Mondiale. 

Situația excepțională intervine în faza ultimei runde a meciurilor din cele patru grupe preliminare de câte cinci echipe. 

Din grupele C și D se cunosc deja echipele calificate în sferturile de finală: Anglia și Franța respectiv Țara Galilor și Australia, iar în grupa B unde Africa de Sud este deja calificată meciul dintre Noua Zeelandă, campioana mondială a ultimelor două ediții, și Italia avea un rezultat previzibil în favoarea All Blacks. 

Căpitanul echipei Italiei, Sergio Parisse, care urma să dispute ceea ce ar fi fost probabil ultimul său meci internațional după 142 de selecții (record european și locul 2 după neo-zeelandezul Richie McCaw) nu și-a ascuns dezamăgirea:

"Este dificil de aflat că nu vom avea ocazia de a juca un meci cu una dintre marile echipe", a declarat Parisse jurnaliștilor la Toyota City joi.

"Dacă Noua Zeelandă ar fi avut nevoie de patru sau cinci puncte împotriva noastră, partida nu ar fi fost anulată” a mai spus el.

Totuși, cel puțin în grupa C meciul direct dintre Anglia și Franța ar fi determinat ordinea primelor două clasate, echipa de pe locul 1 urmând a juca în sferturi probabil cu Țara Galilor iar cea de pe locul 2 probabil cu Australia. 

Taifunul influențează calificările

Cu totul alta este situația în grupa A, unde meciurile Irlanda - Samoa de sâmbătă și Japonia - Scoția de duminică urmau să determine cele două echipe calificate pentru sferturi de finală.

Taifunul Hagibis
Taifunul Hagibis este cel mai puternic care lovește Japonia în ultimii 60 de ani
Image source: 

La ora actuală Japonia are 14 puncte în clasament, urmată de Irlanda cu 11 și Scoția cu 10. În cazul unei scontate victorii a Irlandei aceasta s-ar califica în sferturi, iar Scoția ar avea o șansă de calificare în cazul unei victorii asupra Japoniei, dacă aceasta nu obține puncte de bonus, ofensiv sau defensiv.

Dacă meciul Japonia - Scoția este anulat atunci gazdele s-ar califica pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale în sferturi unde ar întâlni Africa de Sud în timp ce Irlanda ar juca cu Noua Zeelandă.

Federația Scoțiană de rugby a emis un comunicat în care spune: "Cu un impact potențial asupra ultimului nostru meci din grupa A, Scotland Rugby se așteaptă să fie puse în aplicare planuri de urgență care să permită Scoției să concureze pentru un loc în sferturile de finală pe teren și va fi flexibilă pentru a răspunde acestei situații."

Organizatorii au anunțat că vor rambursa în integralitate prețul biletelor tuturor spectatorilor la meciurile anulate. 

Aceasta însă pare o problemă minoră pe lângă cea a influenței majore pe care elementele naturii o au pentru prima oară asupra unui turneu final al Cupei Mondiale la rugby.

Hagibis este cel mai puternic taifun care lovește Japonia în ultimii 60 de ani, dar deja au apărut semne de întrebare cu privire la cât de pregătiți erau organizatorii pentru o asemenea situație.

Ascultați relatarea editorului Știri din rugby, Petru CLEJ