Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Japonia în sferturi - triumful națiunii încercate

fani_japonezi.jpg

Fani japonezi înaintea meciului Japonia - Scoția
Fanii japonezi au impresionat prin entuziasmul și sportivitatea lor
Image source: 
Reuters

Victoria echipei Japoniei asupra Scoției și calificarea în premieră în sferturile de finală a Cupei Mondiale la rugby a fost întâmpinată cu o explozie de bucurie în țara gazdă. Meciul s-a desfășurat pe fondul taifunului Hagibis, cel mai puternic care a lovit Japonia în ultimii 60 de ani.  

Meciul de duminică de pe Stadionul Internațional Yokohama a fost unul istoric. Nu doar prin faptul că victoria cu 28 - 21 este prima înregistrată de Florile de Cireș asupra Scoției, ci și prin contextul în care s-a desfășurat. 

Japonia accede pentru prima oară în istorie între ultimele opt echipe la o Cupă Mondială (RWC), în condițiile în care cu doar 24 de ani în urmă pierdea cu scorul de 17 - 145 împotriva Noii Zeelande. 

Dar semnificația imediată este triumful unei echipe care reprezintă o națiune în doliu, după ce taifunul Hagibis a provocat moartea a peste 30 de persoane, evacuarea multor miloane de oameni din casele lor și importante pagube materiale. 

În fapt, acest meci a fost în pericol de a fi anulat din cauza taifunului, caz în care scorul ar fi fost 0 - 0, iar echipa Japoniei s-ar fi calificat fără joc, la masa verde.

Scoțienii au amenințat că în acest caz vor face contestație în justiție împotriva deciziei organizatorilor, iar antrenorul echipei Japoniei, neo-zeelandezul Jamie Joseph, a replicat că echipa sa dorește din toate puterile să obțină calificarea pe teren.

Taifunul Hagibis

Din fericire pentru toată lumea, vremea a permis desfășurarea partidei, care a fost declarată de aproape toți experții cea mai frumoasă și disputată din tot turneul de până acum. 

Taifunul Hagibis
Taifunul Hagibis a făcut victime omenești și a provocat pagube importante
Image source: 
AFP

În interviul de după meci, Joseph a spus că dedică victoria victimelor taifunului, iar rezultatul nu poate decât să picure balsam pe rănile proaspete ale națiunii. 

"A fost o atmosferă deosebită pe stadion", a declarat la RFI Valeriu Toma, membru al comisiei de disciplină la RWC 2019 vorbind de la Tokio, după revenirea sa de la Yokohama.

"Japonezii care de obicei sunt reținuți și-au încurajat echipa făcând zgomot de fiecare dată când jucătorii lor intrau în posesia balonului. Un coleg sud-african din comisia de disciplină mi-a spus după meci că aceasta a fost cea mai puternică impresie din rugby din viața lui", a adăugat Valeriu Toma, care a remarcat și deosebita sportivitate a fanilor scoțieni, care i-au aplaudat pe învingători cot la cot cu fanii japonezi. 

Florile de Cireș au avut în spate nu doar majoritatea celor 70000 de spectatori de pe stadionul din Yokohama, dar și o uriașă audiență TV estimată la peste 40 de milioane într-o țară cu o populație de 127 de milioane și 125000 de jucători de rugby.

Căpitanul echipei - erou național

Lotul echipei este compus din 15 jucători născuți în Japonia, 15 născuți în străinătate (Noua Zeelandă, Fiji, Samoa, Tonga, Africa de Sud și Coreea), al 31-lea fiind Kotaro Matsushima, născut în Africa de Sud dintr-un tată zimbabwean și o mamă japoneză.

Michael Leitch
Căptanul echipei naționale, Michael Leitch, de origine din Noua Zeelandă, are statut de erou național în Japonia
Image source: 

Căpitanul echipei este neo-zeelandezul Michael Leitch de 31 de ani, provenit și el dintr-o mamă de origine fijiană, stabilit în Japonia de la vârsta de 16 ani.

El și-a făcut studiile aici, este fluent în japoneză și are practic un statut de erou național, deasupra campionilor de sumo, într-o țară care până recent era practic închisă străinilor și în care xenofobia era un lucru normal. 

Acum, Japonia merge mai departe și va întâlni în sferturi de finală Africa de Sud, aceeași echipă pe care a învins-o acum patru ani la Cupa Mondială din Anglia cu 34 - 32, în ceea ce a fost numit atunci "Miracolul de la Brighton".

Și de data aceasta sud-africanii pleacă favoriți mai ales că într-un meci de pregătire disputat pe 6 septembrie în Japonia Springboks au câștigat cu 41 - 7. 

Dar această echipă a Japoniei a arătat că nu se teme de nimeni pe terenul de joc și demonstrat că rugby-ul poate fi un mijloc foarte potent de susținere a moralului națiunii în momente de restriște. 

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ