Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestări naziste pe stadion la meciul de fotbal Bulgaria - Anglia

bulgaria_nazisti.jpg

Suporteri la meciul de fotbal Bulgaria - Anglia
Meciul Bulgaria - Anglia a fost întrerupt de două ori din cauza manifestărilor rasiste ale suporterilor bulgari
Sursa imaginii: 
Getty Images

Prim ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut demisia președintelui Federației Bulgare de Fotbal (FBF), Borislav Mihailov, ca urmare a incidentelor rasiste din tribunela meciul Bulgaria - Anglia de la Sofia. Meciul a fost întrerupt de două ori din cauza unor suporteri care au făcut salutul nazist și au scandat lozinci rasiste. 

"După înfrângerea rușinoasă de ieri a echipei naționale bulgare și având în vedere rezultatele proaste ale fotbalului nostru, am ordonat sistarea oricărei relații cu FBF, inclusiv financiar, până la retragerea lui Borislav Mihailov din post". 

După meciul din calificările pentru Euro 2020, pierdut cu 0 - 6 de echipa Bulgariei, premierul Borisov a condamnat cu asprime manifestările rasiste și naziste și a spus că este inacceptabil ca bulgarii să aibă legături cu rasismul. 

Meciul de pe Stadionul Vasil Levski din capitala Bulgariei a fost întrerupt de două ori înainte de pauză când un grup de suporteri bulgari îmbrăcați în negru au insultat jucătorii de culoare din naționala Angliei, inclusiv cu zgomote de maimuță și au făcut salutul nazist. 

Meciul a fost reluat a doua oară în minutul 43 după ce arbitrul croat Ivan Bebek s-a consultat cu antrenorul echipei Angliei, Gareth Southgate. 

Potrivit protocolului UEFA - forul diriguitor al fotbalului european, jucătorii echipei Angliei ar fi avut opțiunea de a se retrage de pe teren, dar ei au decis să joace meciul în întregime.

Recidivă rasistă la Sofia

În timpul pauzei, căpitanul echipei Bulgariei, Ivelin Popov, a fost văzut discutând aprins cu suporterii rasiști, aparent rugându-i să înceteze, dar aceștia au continuat același comportament și pe parcursul părții a doua a meciului.

Bulgaria 0 Anglia 6
Antrenorul Gareth Southgate și căpitanul echipei Angliei, Harry Kane (nr. 9), au decis continuarea meciului după a doua întrerupere
Sursa imaginii: 

Pe de altă parte, imediat după meci, antrenorul Bulgariei, Krasimir Balakov, a declarat că nu a auzit scandările rasiste și i-a acuzat pe suporterii englezi prezenți pe stadion de comportament inacceptabil. 

Organizația FARE care combate manifestările de rasism în fotbalul european, a cerut excluderea Bulgariei din grupa de calificare pentru Euro 2020, iar UEFA va analiza plângerea după ce va primi raportul comisiei de disciplină care la rândul ei trebuie să primească raportul arbitrului meciului.

Acesta nu este primul incident din actuala campanie de calificare, stadionul Vasil Levski fiind parțial închis după incidente rasiste la meciurile de calificare ale Bulgariei cu Kosovo și Republica Cehă disputate aici.

Actualul președinte al FBF, Borislav Mihailov, a evoluat pe post de portar, a fost selecționat de 102 ori în naționala Bulgariei și a jucat între 1995 - 1997 la Reading în campionatul Angliei.