Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"El Clasico" FC Barcelona - Real Madrid, mutat din Catalonia?

Iată cele mai importante știri sportive ale zilei de 17 octombrie: 

yes Liga Spaniolă de Fotbal solicită ca meciul FC Barcelona - Real Madrid din 26 octombrie să fie mutat de la Barcelona la Madrid, din cauza manifestărilor violente ale separatiştilor catalani de marţi seară. "Am cerut Comitetului de Competiţii al federaţiei să se reunească şi să schimbe locul de disputare a El Clasico de la Barcelona la Madrid, din cauza circumstanţelor excepţionale, care nu ţin de noi", a anunţat LaLiga. Meciul este prevăzut la 26 octombrie, la ora 14.00, dată la care a fost anunţat un protest de masă faţă de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti catalani.

yes 15 suporteri bulgari au fost reținuți după scandările rasiste din meciul dintre Anglia și Bulgaria, scor 6-0, din preliminariile pentru Euro 2020. Dintre aceștia, șase au fost arestați. Poliția din Sofia a identificat persoanele responsabile pentru scandările rasiste la adresa jucătorilor de culoare ai naționalei Angliei, din timpul partidei cu Bulgaria, încheiată cu scorul de 6-0, în favoarea englezilor. Se pare că stewarzii bulgari și-au scos vestele și s-au alăturat ultrașilor care scandau lozinci rasiste. Despre acest lucru, directorul executiv al organizației Fotbal Împotriva Rasismului în Europa, Piara Powar, a declarat, conform BBC: ”Este o practică comună în Europa de est. Ei folosesc membri ai galeriilor ca stewarzi. Ideea este să nu își scoată vestele și să se alăture galeriilor. Am apelat la UEFA ca să elimine echipa Bulgariei din competiție”.

yes Comitetul Olimpic Internațional a anunțat intenția de a muta probele de maraton care vor avea loc la Jocurile Olimpice din Tokyo, din cauza temperaturilor extrem de ridicate din acea perioadă a anului. Acestea se vor desfășura în Sapporo, la 800 km de capitala Japoniei, într-un climat mai răcoros. Această schimbare vine ca o încercare de a evita evenimentele petrecute la Campionatele Mondiale de Atletism de la Doha, când aproape o jumătate din participantele la proba feminină de maraton a abandonat cursa, din cauza temperaturilor extrem de ridicate și a umidității. Potrivit The Independent, Sapporo, orașul care a găzuit ediția din 1972 a Jocurilor Olimpice de Iarnă, înregistrează temperaturi cu 5-6 grade mai scăzute decât Tokyo.

yes Argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) a primit, miercuri, pentru a șasea oară (record absolut) în cariera sa trofeul Gheata de Aur, atribuit celui mai bun marcator din fotbalul european în sezonul trecut. În sezonul 2018-2019 din La Liga, Messi a marcat 36 de goluri, iar trofeul i-a fost înmânat de către doi dintre fiii săi, Thiago și Mateo. Messi a mai intrat în posesia acestui trofeu în sezoanele 2009-2010 (34 de goluri), 2011-2012 (50 goluri, record în LaLiga), 2012-2013 (46 goluri), 2016-2017 (37 goluri) și 2017-2018 (34 de goluri).

yes Italienii solicită UEFA să mute ultimul act al Champions League de pe pământ turcesc. Dorinţa vine ca urmare a intervenţiei militare a Turciei în Siria. Forul european a refuzat să publice un punct de vedere după scrisoarea trimisă la Nyon de către ministrul sporturilor din Italia. "Ştim foarte bine evenimentele petrecute în Siria şi ne dăm seama că această intenţie a noastră nu va schimba nimic din acţiunea lor, dar cu toţii suntem conştienţi de importanţa politică, mediatică, economică şi culturală a celui mai iubit sport de pe planetă" se arată în memoriul italienilor. Stadionul olimpic din Istanbul a fost ales de UEFA să găzduiască finala Ligii Campionilor din acest sezon. Meciul care va stabili noua regină a continentului va avea loc pe 30 mai. Este al doilea eveniment fotbalisic important găzduit de cel mai mare oraş al Turciei în acest sezon european. Chelsea şi Liverpool şi-au disputat tot acolo trofeul Supercupei Europei în luna august.

yes CSA Steaua Bucureşti a învins-o dramatic pe CS Dinamo Bucureşti, cu scorul de 27-26 (15-14), miercuri, la Chiajna, într-un meci din etapa a 8-a a Ligii Naţionale de handbal masculin, informează Agerpres. Campioana en titre a suferit prima înfrângere în acest sezon, după 7 victorii consecutive în campionat, una în Supercupa României, trei victorii şi un egal în Liga Campionilor. Krsto Milosevic a marcat golul victoriei Stelei în ultimele secunde ale partidei.