Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Japonia și-a câștigat locul în rândul elitei

japonia_rugby.jpg

Echipa de rugby a Japoniei
Căpitanul Michael Leitch și echipa Japoniei au atras admirația unanimă la Cupa Mondială
Image source: 
https://english.kyodonews.net

Echipa Japoniei a fost eliminată în sferturile de finală ale Cupei Mondiale la rugby de către Africa de Sud, dar Florile de Cireș - cum sunt cunoscuți - au atras admirația unanimă pentru evoluția lor. Viitorul apare acum foarte promițător pentru rugby-ul japonez. 

Înfrângerea cu 26 - 3 în fața Springboks a fost normală, deși scorul la pauză, 5 - 3 pentru sud-africani dădea speranțe zecilor de mii de spectatori de pe stadionul dinTokio și zecilor de milioane de telespectatori care au susținut frenetic Florile de Cireș.

Sud-africanii au trebuit să-și mobilizeze toată forța brută a pachetului lor de înaintași pentru ca în partea a doua să contracareze jocul în viteză al japonezilor. 

Aceasta este prima oară când echipa Japoniei se califică în sferturile de finală ale Cupei Mondiale, după ce înaintea Cupei Mondiale precedente, în Anglia în 2015, ei nu obținuseră nicio victorie în turneele finale. 

Ascensiunea a început cu victoria, 34 - 32 în fața Africii de Sud, meci supranumit "Miracolul de la Brighton", care a constituit și subiectul unui film cu același nume. 

Miracolul din acel meci a dat semnalul unei înfloriri fără precedent în rugby-ul japonez: echipa națională a urcat până pe locul al șaselea în clasamentul World Rugby înaintea meciului cu Africa de Sud, acum ocupând locul opt. 

Cupa Mondială de anul acesta a fost prima organizată într-o țară din "Tier 2" - nivelul 2 mondial - dar acum sunt semne că Japonia ar putea fi acceptată la masa marilor puteri ale jocului cu balonul oval.

Site-ul Newshub din Noua Zeelandă scria luni că la întâlnirea SANZAAR - forul care grupează federațiile de rugby din Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina - s-ar putea discuta modalități de a include Japonia în Rugby Championship care se desfășoară anual între cele patru echipe. 

"Cu siguranță, dacă aș fi în locul lor, aș fi foarte dornic să am Japonia în competiția mea cât mai curând" a declarat directorul executiv al World Rugby - federația mondială - Brett Gosper. citat de Newshub.

Decizia ar putea depinde și de readmiterea francizei japoneze Sunwolves în competiția anuală Super 15 la care participă echipe din Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina. 

Federația Japoneză de Rugby a refuzat să garanteze finanțarea Sunwolves - care cuprinde practic întregul lot al Japoniei - dincolo de 2020, dar acum conducerea s-a schimbat și ar putea reveni asupra deciziei. 

Străini integrați

În Japonia sunt 125000 de jucători de rugby la o populație de circa 127 de milioane, iar audiența TV la meciul Japonia - Scoția din grupa preliminară A câștigat de Florile de Cireș cu 28 - 21 a depășit 60 de milioane, record mondial într-o singură țară pentru un meci de rugby. 

Michael Leitch (stânga) și Jamie Joseph
Căpitanul Michael Leitch (stânga) și antrenorul Jamie Joseph sunt neo-zeelandezi de origine
Image source: 
Federația Japoneză de Rugby

În lotul de 31 de jucători al Japoniei 16 sunt născuți în altă țară: Noua Zeelandă, Samoa, Fiji, Tonga, Africa de Sud și Coreea de Sud. 

Dar majoritatea "străinilor" sunt stabiliți în Japonia de mulți ani, cum este însuși căpitanul Michael Leitch, un flanker venit din Noua Zeelandă acum 15 ani și care acum are statut de erou național în Japonia. 

Luke Thompson din linia a II-a, venit și el din Noua Zeelandă de 15 ani, a fost veteranul acestei Cupe Mondiale la 38 de ani și consideră că aici este casa sa, iar Isaeli Nakajima, venit acum 10 ani din Tonga, a luat numele soției sale din respect pentru țara sa adoptivă.

Kotaro Matsushima aripa care a marcat cinci eseuri în cinci meciuri la Cupa Mondială și care a făcut furori prin jocul său este născut în Africa de Sud dinr-o mamă japoneză și un tată zimbabwean și a ales să joace pentru Japonia după ce nu a reușit să fie selecționat în echipa U20 a Africii de Sud.

Dar Florile de Cireș au jucători născuți în Japonia care au făcut o impresie deosebită: taloneurul Shota Horie, numărul 8 Kazuki Himeno, minusculul mijlocaș la grămadă Yutaka Nagare, transformeurul echupei, mijlocașul la deschidere Yu Tamura sau aripa Kenki Fukuoka sunt doar câțiva dintre jucătorii care au stârnit admirația unei lumi întregi. 

Conduși de antrenorul neo-zeelandez Jamie Jospeph, care a reprezentat Japonia la Cupa Mondială din 1999, japonezii au practicat un joc în viteză cu o mânuire excelentă a balonului, cu o extraordinară dăruire în apărare și spirit de echipă exemplar. 

Impresia lăsată de Florile de Cireș la Cupa Mondială din 2019, afectată de taifunul Hagibis, cel mai puternic care a lovit Japonia în ultimii 60 de ani, a fost extrem de puternică și prevestește sosirea unei noi echipe în elita mondială.