Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Vahaamahina, țapul ispășitor, se retrage

vahaamahina.jpg

Sebastien Vahaamahina primește cartonașul roșu
Sebastien Vahaamahina primește cartonașul roșu din partea arbitrului Jaco Peyper
Image source: 
Sky Sports

Sebastien Vahaamahina, jucătorul echipei Franței eliminat din joc în meciul din sferturile de finală pierdut în fața Țării Galilor, 19 - 20, și-a anunțat retragerea din activitatea internațională. El a fost culpabilizat de foarte mulți pentru acest eșec.

 

Când Vahaamahina, înaintaș linia a II-a, a primit cartonaș roșu din partea arbitrului sud-african Jaco Peyper, Franța conducea cu 19 - 10 și domina autoritar. 

Vahaamahina a fost vinovat de lovirea intenționată cu cotul într-un maul a flankerului Sam Wainwright și absolut nimeni nu a contestat decizia lui Peyper. 

Chiar și în 14 francezii au rezistat relativ ușor, ei primind doar trei puncte din lovitură de pedeapsă, iar la scorul de 19 - 13 în minutul 75 eu au avut o grămadă pe introducerea lor la cinci metri de propriul but. 

Francezii au ales să conteste grămada în șapte, nu au adus un jucător din liniile dinapoi ca să compensez lipsa lui Vahaamahina, dar au plătit scump pentru această eroare tactică. 

Galezii, cu pachetul de înaintași complet, i-au busculat pe francezi, au reușit să recupereze balonul (deși unii au reclamat un înainte), iar numărul 8 Ross Moriarty a marcat din apropiere, mijlocașul la deschidere Dan Biggar a transformat, oferind galezilor o victorie pe care mulți o consideră nemeritată. 

Vahaamahina și-a cerut imediat scuze față de colegii săi de echipă, iar a doua zi și-a anunțat retragerea din rugby-ul internațional 

"Astăzi, trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele și, eventual, să încerc câteva explicații, dacă este posibil ... Stilul meu de joc și postul pe care joc necesită multă agresivitate. O agresiune pe care trebuie să o controlez totuși. Când am dat acest cot, totul mi s-a amestecat în cap din prea multă dorință și astfel mi-am pierdut controlul. Regret acest gest, este cu siguranță spontan și necontrolat, dar rămâne faptul că eu sunt responsabil pentru el. Singur și singurul responsabil. Este greu, foarte greu pentru mine astăzi, mai ales ca îmi plănuisem de câteva luni, a fost ultimul meu meci cu al XV-lea din Franța. Nu am făcut acest anunț public despre retragere, deoarece nu este în obiceiurile mele." a spus el luni.

"Doar câțiva au cunoscut decizia mea încă din această vară: Jacques Brunel (antrenorul echipei Franței, n.r.), Franck Azéma (antrenorul echipei Clermont Auvergne unde joacă Vahaamahina, n.r.), câțiva jucători. De asemenea, mi-am dorit foarte mult joc bine și de a realiza cel mai bun meci posibil, cea mai bună competiție posibilă și apoi să mă opresc ... Poate mi-am dorit să joc prea bine. Dorința și agresivitatea mea m-au făcut să debordez. De acum a venit timpul să fac o intervenție chirurgicală la brațe, cum a fost prevăzut după revenirea de la Cupa Mondială. Un ciclu se încheie astăzi, o pagină din cariera mea se transformă. Am 28 ​​de ani și abia aștept să mă reconstruiesc, fizic și moral, să revin și mai puternic ", a spus Vahaamahina într-o declarație publicată de Rugbyrama.

Arbitrul pedepsit

Arbitrul Jaco Peyper a fost și el la rândul său sancționat, nu pentru modul în care a arbitrat, ci pentru că s-a fotografiat cu un grup de suporteri galezi, mimând cu cotul gestul care i-a adus eliminarea lui Vahaamahina. 

Jaco Peyper cu fani galezi
Această poză a lui Jaco Peyper cu fani galezi l-a băgat în bucluc pe arbitrul sud-african
Image source: 
Twitter

Ca atare, Peyper nu a fost selcționat să arbitreze semifinala dintre Anglia și Țara Galilor care se va juca sâmbătă 26 octombrie, cel care va arbitra va fi galezul Nigel Owens, iar Federașia Franceză de Rugby a cerut o anchetă oficială din partea World Rugby. 

După eliminarea sa de pe teren și după eliminarea Franței de la Cupa Mondială asupra lui Vahaamahina s-a revărsat un torent de ură pe internet, el fiind făcut țap ispășitor pentru acest eșec. 

În apărarea sa s-au ridicat însă și numeroase voci, care au atras atenția că naționala Franței de seniori este practic într-o criză cvasi-permanentă după 2011 când a pierdut la mustață, 7 - 8, în fața Noii Zeelande în finala de atunci a  Cupei Mondiale.

În vârstă de numai 28 de ani, originar din Noua Caledonie - colectivitate franceză din Oceanul Pacific - el a jucat de 46 de ori în echipa națională și este un jucător de bază al lui Clermont - una dintre cele mai bune echipe franceze. 

Retragerea sa din echipa națională, chiar plănuită, este un eveniment trist într-un rugby de tradiție în care succesul internațional a devenit doar o amintire.