Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială 2019: Africa de Sud campioană, 32 - 12 cu Anglia

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială la rugby, după victoria în finală, 32 - 12, cu Anglia, pe stadionul Yokohama, Japonia. Este a treia victorie în finală a Springboks după cele din 1995 și 2007.

Sud-africanii își păstrează cadența de 12 ani la câștigarea Cupei Mondiale și devin prima echipă care câștigă titlul după o îngrângere în grupa preliminară, 13 - 23 cu Noua Zeelandă.

Springboks au început mai bine meciul și au dominat mai ales în grămada ordonată, dar nu au putut concretiza decât o singură dată pe tabela de marcaj prin mjlocașul la deschidere, Handre Pollard, care a deschis scorul prin lovitură de pedeapsă: 3 - 0 pentru Africa de Sud.

Au trecut 20 de minute până Anglia a reușit să ajungă cu balonul în mână în 22-ul advers unde au obținut o penalitate transformată de centrul și căpitanul echipei, Owen Farrell: 3 - 3.

Imediat însă Springboks au profitat de o eroare la reluarea jocului și o obținut o penalitate pe grămada rezultantă, iar Pollard a transformat: 6 - 3 pentru Africa de Sud.

Englezii au reușit să echilibreze meciul și după 25 de faze de atac în care sud-africanii s-au apărat perfect, Farrell a transformat o penalitate: 6 - 6. 

Alternanța pe tabela de scor a continuat și Pollard a transformat o penalitate la o nouă greșeală a englezilor la reluare: 9 - 6 pentru Springboks. 

Și chiar înainte de pauză, Springboks au obținut o nouă penalitate la grămada ordonată - a treia în primele 40 de minute - și Pollard a dublat avantajul la pauză: Africa de Sud 12 Anglia 6, un avantaj identic cu cel din finala din 2007, 9 - 3, când Springboks au câștigat titlul mondial cu 15 - 6.

Desprindere după pauză

Dominarea sud-africană în grămada ordonată și după pauză și Pollard a mărit avantajul din penalitate: 15 - 6.

Africa de Sud 32 Anglia 12
Explozie de bucurie sud-africană la final

Duelul grămezilor ordonate a continuat și pentru prima oară în acest meci, pe propria introducere, Anglia a obținut o penalitate transformată de Farrell: Africa de Sud 15 Anglia 9.

Dar Springboks și-au continuat dominarea și după un maul prăbușit de înaintașii englezi Pollard și-a continuat eficiența din penalitate: 18 - 9.

Anglia însă a răspuns instantaneu de la reluare când numărul 8 sud-african Duane Vermeulen a fost busculat și din penalitatea rezultantă Farrell a redus din nou diferența: Africa de Sud 18 Anglia 12.

Africa de Sud a rupt definitiv echilibrul în minutul 67 când aripa stângă Makazole Mapimpi a șutat de urmărire, centrul Lukhanyo Am a prins rebondul și i-a pasat din nou lui Mapimpi care a marcat primul eseu al finalei, tranformat de Pollard: Africa de Sud 25 Anglia 12.

Lovitura de grație a fost dată de cealaltă aripă, micuțul vrăjitor Cheslin Kolbe, care lăsat pe loc întreaga apărare engleză cu o schimbare fulgerătoare de direcție și a marcat al doilea eseu, transformat de Pollard: 32 - 12, scor final, victorie pe deplin meritată.