Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Mondială: Japonia 2019 - un turneu al recordurilor

africadesud_campioni.jpg

Africa de Sud - campioană mondială la rugby
Căpitanul Siya Kolisi și jucătorii Africii de Sud salută publicul la finalul Cupei Mondiale
Sursa imaginii: 
https://www.rugbyworldcup.com

Victoria Africii de Sud în finală a încheiat Cupa Mondială la rugby din Japonia (RWC 2019), turneul cel mai de succes din istoria competiției, potrivit organizatorilor. A fost un succes de public, de impact economic, dar și de imagine.

A noua ediție a turneului final al Cupei Mondiale - primul desfășurat în Asia - s-a încheiat cu vânzarea a 1,84 milioane bilete pentru cele 48 de meciuri desfășurate, adică 99,3% din ofertă. 

Numărul de bilete este mai mic decât cel vândut la Cupa Mondială precedentă, 2015 în Anglia, când au fost vândute 2,47 de milioane, care au reprezentat 98% din ofertă, dar capacitatea stadioanelor din Japonia este mai redusă.

În schimb, numărul fanilor care au vizitat zonele adiacente stadioanelor rezervate special lor a ajuns la 1,13 milioane, numărul de accesări ale materialelor video pe pagina RWC 2019 a fost de 1,7 miliarde, iar audiența mondială de televiziune a fost estimată la 400 de milioane.

Partida Japonia - Scoția a pulverizat recordul de audiență la un meci de rugby într-o singură țară - 54,8 milioane, populația Japoniei fiind de 127 de milioane.

Peste 400000 de persoane de peste hotare au vizitat Japonia, beneficiind de ospitalitatea extraordinară a gazdelor, impactul economic al RWC a fost de 3,6 miliarde euro, donațiile pentru programul de sprijin al copiilor Child Fund Pass it Back au depășit două milioane de euro și au fost atrași 1,8 milioane noi practicanți ai rugby-ului în Asia.

"Gazde minunate"

"Cupa Mondială de Rugby 2019 a fost una dintre cele mai de succes, dacă nu chiar cea mai de succes din toate timpurile și, cu siguranță, cea mai importantă în ceea ce privește aducerea jocului către noi audiențe și atragerea de noi fani la sportul pe care îl iubim." a declarat președintele World Rugby - federația mondială - Bill Beaumont.

Bill Beaumont și Shinzo Abe
Președintele World Rugby, Bill Beaumont, aici cu premierul Shinzo Abe, a mulțumit gazdelor japoneze pentru ospitalitatea deosebită
Sursa imaginii: 
AP

"În numele întregii familii globale de rugby, aș dori să mulțumesc din inimă Japoniei și japonezilor pentru faptul că au fost gazde atât de minunate, modeste și care vor rămâne în istorie", a adăugat el.

RWC 2019 a fost marcată și de o tragedie - taifunul Hagibis care a dus la moartea a 89 de persoane, șapte fiind date dispărute, iar pagubele materiale se ridică la peste 9 miliarde de dolari. 

Trei meciuri au fost anulate din cauza taifunului și înaintea fiecărei partide disputate după cel mai mare uragan care a lovit Japonia în ultimii 60 de ani a fost ținut un minut de reculegere.

Următoarea ediție a Cupei Mondiale va fi găzduită de Franța în 2023, iar pentru organizarea turneelor finale din 2027 și 2031 și-au exprimat interesul Statele Unite, Argentina, Australia și Rusia. 

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Acrualitatea în rugby, Petru CLEJ
 
Pe aceeasi tema: