Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Vor avea oare Saracens soarta ciclistului Lance Armstrong?

saracens_newcastle.jpg

Saracens - campioni ai Europei 2019
Saracens au câștigat Cupa Campionilor Europeni la rugby în mai 2019
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Clubul Saracens din Londra a fost penalizat cu 35 de puncte în clasamentul campionatului Angliei și amendat cu 5,3 milioane de lire pentru depășirea plafonului salarial al jucătorilor. Decizia poate avea implicații majore nu doar pentru club ci și pentru întreg rugby-ul european de club. 

Amânată până după încheierea Cupei Mondiale, decizia anchetei independente care a durat nouă luni și al cărei deznodământ era așteptat a provocat oricum un cutremur în lumea rugby-ului de club european și nu numai. 

Saracens sunt considerați clubul cel mai de succes al emisferei nordice din ultimii 10 ani, cu trei titluri de campioni europeni în ultimii cinci ani și o finală pierdută și patru titluri de campioni ai Angliei și încă un titlu și două finale pierdute din 2010. 

Comisia de anchetă a constatat că plafonul salarial anual pentru jucători impus de liga profesionistă din Anglia, 7 milioane de lire sterline, a fost depășit. 

Președintele clubului, multimilionarul Nigel Wray, a declarat că va contesta decizia, la o comisie de apel, iar în caz de confirmare a deciziei în apel ar putea recurge la justiție. 

Wray a creat niște parteneriate de afaceri cu cinci jucători: Owen Farrell, Maro Itoje, Billy Vunipola, Mako Vunipola și Richard Wigglesworth, dar acestea au fost considerate de comisie ca făcând parte din remunerația jucătorilor și incluse în fondul de salarii. 

Penalizarea de 35 de puncte a intrat imediat în vigoare iar Saracens sunt pe ultimul loc cu - 26 de puncte după trei runde și vor trebui să lupte din greu pentru evitarea retrogradării din Gallagher Premiership.

Directorul executiv al lui Exeter Chiefs, echipa învinsă de trei ori în finala campionatului Angliei de Saracens, Tony Rowe, s-a declarat nemulțumit de decizie și a cerut retrogradarea rivalilor lor. 

Alte echipe din Gallagher Premiership plănuiesc, potrivit relatărilor de presă, să boicoteze meciurile cu Saracens în caz că clubul face apel împotriva deciziei. 

Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, Saracens sunt amenințați cu sancțiuni și de EPCR - organizatoarea cupelor europene la rugby - pentru absența antrenorului Marl McCall și a căpitanului Brad Barritt de la prezentarea noii ediții la Cardiff.

Retragerea titlurilor?

Saracens - care au avut nouă jucători în recenta finală a Cupei Mondiale (opt pentru Anglia și unul pentru Africa de Sud) și 15 în total la șase echipe naționale - au acum o dilemă: cum să jongleze cu toate competițiile - campionatul Angliei în care luptă pentru supraviețuire, Cupa Campionilor Europei, în condițiile în care în februarie - martie numeroși jucători vor fi probabil convocați în loturile Angliei, Țării Galilor și Scoției în Turneul celor Șase Națiuni.

Nigel Wray
Președintele clubului Saracens, Nigel Wray, a anunțat că va face apel împotriva penalizării
Sursa imaginii: 

Este clar că unii jucători vor trebui să plece sau salariile să fie reduse, clubul având în total 26 de internaționali. 

În plus există peicolul ca principalul sponsor al echipei, firma Allianz, să rezilieze contractul ca urmare a publicității negative generate de acest scandal.

Unele voci merg chiar mai departe și cer retragerea titlurilor de campioni ai Angliei și ai Europei câștigate de Saracens în ultimii cinci ani, așa cum ciclistului american Lance Armstrong i-au fost retrase tirluri de câștigător al Turului Franței în șapte ediții consecutive în perioada 1999 - 2005 ca urmare a dopajului. 

Alții spun că Saracens au creat un model în rugby-ul european, majoritatea jucătorilor fiind produse ale propriei Academii și modul în care clubul are grijă de proprii jucători este exemplar. 

În sfârșit, clubul a creat o rețea mondială de cluburi partenere, printre care și foștii campioni ai României, Timișoara Saracens, iar Cătălin Fercu a făcut parte din lotul Saracens în perioada 2014 - 2016. 

Scandalul Saracens ar putea duce la re-evaluarea plafonului salarial, care este mic în comparație cu cel din Franța - 10 milioane de euro (9 milioane de lire) și care dezavantajează echipe din Londra - oraș mult mai scump decât cele din provincie. 

Un alt deznodământ ar putea fi mărirea numărului de echipe în Premieship de la 12 la 13, plănuit de mai mult timp și suspendarea retrogradării și promovării pe o perioadă nedeterminată. 

La ora actuală însă situația este incertă, iar Saracens sunt în primejdie să cadă din fruntea rugby-ului european pe care l-au dominat cu autoritate în ultimii cinci ani.