Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Isak, suedezul huiduit la București, n-a fost afectat de scandările rasiste: "Întotdeauna vor exista idioți"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Presa internationala a avut reactii dure dupa incidentul ce a avut loc la meciul dintre Romania si Suedia. Meciul a fost oprit de arbitru in partea secunda pentru aproximativ 30 de secunde, dupa ce fotbalistul Alex Isak s-a plans ca a fost victima rasismului.

Jurnalistii britanici de la The Sun noteaza ca jucatorul suedez "a fost victima unui abuz rasist josnic din partea fanilor romani". "A fost huiduit la fiecare atingere a balonului si, in ciuda abuzului, nu a ripostat, continuand sa joace cu curaj", a mai scris sursa citata.

"Da, am auzit scandări rasiste din tribune. Sunt dezamăgit, este incredibil că asemenea lucruri se întâmplă. Dar noi eram pregătiţi pentru aşa ceva şi am făcut faţă", a spus jucătorul de culoare după meciul cu echip naţională a României. "Doar l-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva. După două minute, a întrerupt meciul şi a spus că a auzit ceva. M-a întrebat: <vrei să opresc meciul?> I-am spus: <nu, nu trebuie să faci asta>. Cuvintele rasiste sunt lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Este incredibil de trist", a mai spus fotbalistul suedez de origine africană care joacă atacant la Borussia Dortmund în Bundesliga, Germania. Fotbalistul, care i-a costat pe nemți 8 milioane de euro, a mai afirmat că preferă să ignore ce s-a petrecut pentru că „întotdeauna vor exista idioți”.

"Atacantul suedez Isak, victima unui incredibil de trist abuz rasist în România.", scriu și cei de la Goal.com. " Isak, ținta atacurilor rasiste ale fanilor români. Isak a intrat pe teren în minutul 78 al victoriei Suediei cu 2-0, iar meciul a fost oprit apoi aproximativ două minute, după ce atacantul de 20 de ani s-a plâns din cauza insulteror rasiste", notează și Sky Sport.

Si jurnalistii de la Daily Mail au comentat episodul petrecut pe National Arena."Jucatorul de 20 de ani a fost huiduit de români la fiecare atingere. S-a confruntat cu acest abuz imediat ce a intrat pe teren. Cei din stadion au fost avertizati si jocul a continuat", a mentionat Daily Mail. Euronews aminteste ca "abuzul rasist asupra lui Isak a stricat bucuria calificarii Suediei".

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a afirmat că nu a auzit scandări rasiste la meciul cu Suedia, dar dacă a fost cazul, atunci îşi cere scuze faţă de delegaţia suedeză. “Nici eu, nici colegii mei nu au auzit scandări rasiste. Analizăm înregistrările video şi audio pentru a depista ce s-a întâmplat. Dacă lucrurile au stat aşa, eu, în numele FRF, îmi cer scuze faţă de jucător, faţă de delegaţia Suediei. Noi românii avem problemele noastre, dar nu suntem rasişti".

Vom afla probabil, în circa 10 zile, dacă vor fi sancțiuni de la UEFA pentru Federația Română de Fotbal. Pînă atunci România joacă diseară, de la ora 21.45, contra Spaniei, la Madrid, un meci fără miză. S-ar putea să fie ultimul meci pentru Cosmin Contra căruia îi expiră contractul după această partidă și e greu de crezut că oficilaii de la Casa Fotbalului îi vor prelungi înțelegerea.