Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine îi ia locul lui Contra? ”Rădoi ar avea o șansă. Hagi, în conflict de interese”

FRF caută înlocuitor pentru Cosmin Contra, după plecarea acestuia de la echipa națională. Mirel Rădoi, Dan Petrescu, Gică Hagi, Marius Șumudică - acestea sunt numele vehiculate pentru preluarea echipei naționale aflate într-o nouă criză. ”Indiferent cine va veni la echipa națională, va avea dificila sarcină de a încerca să schimbe mentalitatea jucătorilor români”, afirmă la RFI jurnalistul sportiv Costin Ștucan, care crede că Mirel Rădoi ar fi, probabil, varianta cea mai bună.

Echipa națională de fotbal a mai bifat o contraperformanță: ratarea unei campanii de calificări, cu două înfrângeri clare în fața Suediei (0-2) și Spaniei (0-5), în ultimele meciuri din grupă.

Pentru a prinde pe ultima sută de metri locul doi în grupă, care ne-ar fi calificat direct la EURO2020, tricolorii aveau nevoie de o victorie cu Suedia și cel puțin un egal cu Spania. Echipa națională nu doar că a pierdut aceste jocuri decisive, ci a fost dominată clar atât de Suedia, cât și de Spania, nereușind să marcheze niciun gol și primind 7.

În plus, România a pierdut și locul 3 în grupă, care a revenit Norvegiei.

Totuși, grație intenției FIFA de a permite cât mai multor naționale să participe la turneul final de anul viitor - la care și România va găzdui 4 partide - tricolorii mai au șansa teoretică de a prinde un loc la EURO dacă reușesc să câștige două meciuri decisive în luna martie a anului viitor.

În aceste condiții, FRF încearcă să găsească un tehnician care să fie de acord să preia echipa în acest moment foarte dificil. Casele de pariuri îl dau favorit pe antrenorul echipei de tineret, Mirel Rădoi, care a înregistrat performanțe excelente la U21. Mai au șanse, conform bookmakerilor, și Gică Hagi, Dan Petrescu și Marius Șumudică.

Ștucan: Ajunși în străinătate, jucătorii români intră în depresie

Jurnalistul Gazetei Sporturilor Costin Ștucan declară într-un interviu acordat RFI că de vină pentru dezastrul de la formația reprezentativă sunt toți factorii de decizie din fotbalul românesc, ”de la era lui Mircea Sandu când generația de aur acoperea mizeria din fotbalul românesc afectat de meciuri aranjate până la conducerea de azi a FRF care începe să aibă același ADN ca fost conducere a Federației”. În plus, crede jurnalistul, fotbalul românesc e afectat de lipsa unei griji pentru viitor și de lipsa academiilor de fotbal.

În ceea ce îi privește pe jucători, aceștia nu pot face performanță la cluburile din străinătate din cauza diferenței de abordare și profesionalism dintre fotbalul autohton și cel vest-european, spune Costin Ștucan. ”Când ajung în străinătate, jucătorii români obișnuiți să fie cocoloșiți de antrenorii români se lovesc de o nouă realitate care îi aduce în pragul depresiei. Știu acest lucru de la mulți jucători cu care am vorbit. În afară, un antrenor nu te bagă în teren dacă nu ești perfect apt de joc, fapt care se întâmplă în România”. În consecință, jucătorii se cred victimele unui sistem mult mai dur și profesionist față de cel în care au fost formați, crede jurnalistul, care dă exemplul lui Ianis Hagi, care a evoluat la Fiorentina și la Genk nereușind să confirme.

Costin Ștucan mai afirmă că Mirel Rădoi ar avea o șansă să încerce să schimbe această mentalitate a jucătorului român și să transmită ceva din personalitatea lui, așa cum a reușit la echipa de tineret. Pe de altă parte, ”Hagi ar fi în conflict de interese pentru că, având în vedere că are o echipă de fotbal (Viitorul Constanța), nu ar putea să facă o selecție obiectivă a jucătorilor”, spune Ștucan.

Ascultă: