Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Balaj: "Nerespectarea cerințelor WADA duce la excluderea sportivilor români din competiții "

balaj_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Cristian Balaj

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a anunţat că trei handbaliste ale echipei Corona Braşov, ale căror nume nu au fost iniţial dezvăluite, sunt suspectate de utilizarea terapiei cu laser intravenos - interzisă de regulamentul WADA. 

Se pare că cele trei jucătoare sunt Cristina Laslo, Bianca Bazaliu şi Daciana Hosu. Primele două făceau parte din lotul naţional al României care va participa la Campionatul Mondial din Japonia, din perioada 30 noiembrie - 15 decembrie. Cristian Balaj , președintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a explicat în matinalul RFI ce s-ar putea întâmpla cu sportul românesc dacă entitatea condusă de el nu va rezolva în conformitate cu cerințele WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) situația handbalistelor de la Corona Brașov.

"Am făcut eforturi să respectăm legislația WADA. Lipsa  conformității poate duce la excluderea sportivilor din competițiile internaționale - Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene -, inclusiv organizarea de la Euro 2020. Deocamdată nu suntem în pericol, dar suntem în procedură de investigație. Vom avea un audit în ianuarie 2020", ne-a declarat Cristi Balaj, fostul arbitru internațional de fotbal. 

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a precizat, marţi, într-un comunicat, că a notificat trei sportive de la clubul de handbal Corona Braşov ca fiind suspectate de utilizarea unei metode interzise.

"Sportivele au fost informate în scris cu privire la drepturile de care beneficiază în gestionarea cazurilor. În ceea ce priveşte informarea publică, procedura de gestionare a cazurilor este reglementată de prevederi stricte din Codul Mondial Anti-Doping şi Legea nr. 227/2006 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, republicată. În conformitate cu prevederile în vigoare, la momentul rămânerii definitive a unor decizii în aceste cazuri, ANAD va comunica de îndată soluţiile finale, iar aceste informaţii vor include detalii cu privire la: disciplina sportivă, numele persoanelor implicate, metoda interzisă precum şi consecinţele impuse", se arată în comunicatul ANAD.

 
Interviuc cu Cristian Balaj in matinalul RFI - 21 noiembrie 2019