Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Saracens - campionii Europei și ai Angliei - lanternă roșie

bath_saracens_gramada.jpg

Bath 12 Saracens 25
Meciul Bath - Saracens s-a disputat pe o vreme extrem de rece
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Saracens au învins în deplasare pe Bath cu 25 - 12 în campionatul Angliei la rugby, Gallagher Premiership, și ar fi trebuit să fie pe primul loc în clasament după cinci runde. Campionii en titre ai Angliei și ai Europei sunt însă lanterna roșie a acestui campionat. 

Disputat pe o vreme rece, meciul nu s-a remarcat prin spectaculozitate, deși în loturile celor două echipe apăreau 11 jucători care au evoluat în recenta finală a Cupei Mondiale din Japonia între Anglia și Africa de Sud (nouă la Saracens, doi la Bath). 

Saracens s-au impus prin forța pachetului de înaintași unde figurau Mako și Billy Vunipola, Maro Itoje, George Kruis, Jamie George și Vincent Koch, iar mijlocașul la deschidere Owen Farrell - omul meciului - a contribuit cu 20 de puncte (șase lovituri de pedeapsă și o transformare) într-o demonstrație de eficiență și pragmatism.

Campionii Angliei au acumulat 17 puncte (patru victorii și o înfrângere) în primele cinci runde ale campionatului, dar se află pe ultimul loc cu -18 puncte.

Acesta este primul meci disputat după ce clubul din nordul Londrei a acceptat fără a depune apel penalizarea de 35 de puncte și amenda de 5,36 milioane de lire sterline pentru depășirea în trei ani consecutiv a plafonului de salarii pentru jucătorii din lot, stabilit la 7 milioane de lire anual. 

La ora actuală Saracens au un handicap de 22 de puncte față de penultima clasată, Leicester Tigers, și prima lor prioritate este evitarea ultimului loc retrogradant. 

În mod normal aceasta nu ar trebui să fie o problemă, dat fiind numărul uzual de puncte acumulat de Saracens în anii trecuți în cele 22 de runde ale sezonului regulat, dar campionatul nu este singura competiție în care sunt angajați, în paralel ei joacă în Cupa Campionilor Europeni, iar în februarie și martie va avea loc Turneul celor Șase Națiuni unde vor fi probabil chemați la loturile Angliei, Țării Galilor și Scoției numeroși jucători ai Saracens.

Ostilitate și respect

Aceste solicitări vor pune probleme majore antrenorului principal Mark McCall, dar datorită forței propriei Academii, Saracens au o rezervă de jucători tineri și talentați care și-au dovedit deja valoarea pe teren în campionat și Cupa Campionilor. 

Owen Farrell transformă o lovitură de pedeapsă
Owen Farrell a marcat 20 de puncte din lovituri de picior în meciul cu Bath
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În ultimii 10 ani Saracens au câștigat de cinci ori campionatul Angliei și de trei ori Cupa Campionilor, pierzând alte două finale ale campionatului și una în Cupa Campionilor, ei fiind considerați cea mai bună echipă de club din emisfera nordică la ora actuală.

Atitudinea celorlalte cluburi engleze față de Saracens este una mai degrabă de ostilitate, clubul al cărui președinte este multimilionarul Nigel Wray fiind etichetat drept "trișor".

Exeter Chiefs, clubul care a pierdut de trei ori în finala campionatului în ultimii patru ani în fața Saracens examinează posibilitatea unei acțiuni în justiție pentru daune, iar echipa este întâmpinată câteodată cu huiduieli la meciurile in deplasare. 

Jucătorii de la Saracens răspund însă doar pe teren și de cele mai multe ori reduc la tăcere sau chiar câștigă respectul criticilor lor, prin jocul practicat și devotamentul lor față de club.