Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Campionilor Europeni: Leinster, prima echipă în sferturi

ringrose.jpg

Gary Rigrose
Centrul Gary Rigrose a marcat un hat trick de eseuri pentru Leinster în meciul cu Northampton
Sursa imaginii: 
Getty Images

Leinster a devenit prima echipă calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, după numai patru din cele șase runde din grupele preliminare. Toulouse, Racing 92, Exeter Chiefs și Ulster sunt neînvinse și în poziție favorabilă de calificare. 

Vicecampionii Europei și campionii Guinness Pro 14 (Liga celto-italo-sud-africană) și-au continuat parcursul victorios, obținând a 11-a victorie consecutivă din tot atâtea meciuri disputate în acest sezon.

Pe stadionul Aviva din Dublin, Leinster a făcut o demonstrație de rugby ofensiv învingând cu 50 - 21 pe Northampton Saints și marcând șapte eseuri, tot atâtea câte marcase săptămâna trecută în meciul tur de la Northampton.

Leinster are acum 19 puncte după patru runde în fruntea clasamentul grupei 1 și nu mai poate fi ajunsă din urmă înaintea ultimelor două runde preliminare. 

Foarte aproape de calificare sunt și Stade Toulousain (în grupa 5) după victoria în deplasare, 26 - 18 cu Montpellier, Racing 92 Paris (grupa 4) după 40 - 27 cu Swansea Ospreys, Ulster (grupa 3) după 34 - 10 în deplasare cu Harlequins și Exeter Chiefs (grupa 2) după 35 - 10 cu Sale Sharks. 

Lupta pentru celelalte trei locuri 2 calificate (din cinci) se anunță foarte interesantă, meciul dintre campionii en titre, Saracens și irlandezii de la Munster, fiind atracția rundei. 

Busculadă generală

Într-o partidă dârz disputată, dar nespectaculoasă, oaspeții au condus la Londra cu 6 - 3 până în minutul 66, dar momentul psihologic  l-a constituit o altercație generală cu participarea celor 30 de jucători în minutul 50. 

Busculadă la meciul Saracens - Munster
EPCR a anunțat că va investiga busculada de la meciul Saracens - Munster
Sursa imaginii: 
Getty Images

Taloneurul Saracens, Jamie George, a reacționat la o provocare verbală din partea medicului de la Munster de pe margine și după busculada generalizată, arbtrul francez Pascal Gauzere a dictat o lovitură de pedeapsă împotriva Saracens, considerând că intervenția căpitanului gazdelor, Owen Farrell, a dus la inflamarea spiritelor în loc să le calmeze. 

Mijlocașul la deschidere JJ Hanrahan a ratat o penalitate din poziție relativ favorabilă, iar aspectul meciului s-a schimbat, Saracens, impulsionați de frații Mako și Billy Vunipola, au dominat și au marcat două eseuri, obținând în final victoria cu 15 - 6 și împiedicând pe Munster să obțină punctul de bonus defensiv, ceea ce ar putea determina soarta calificării în final.

Saracens, care continuă lupta pentru calificare în Cupa Campionilor, deși prioritatea este pentru ei este evitarea retrogradării în campionatul  Angliei unde au fost penalizați cu 35 de puncte petru depășirea plafonului salarial, iau în considerare depunerea unei plângeri oficiale împotriva lui Munster din cauza altercației care a plecat de la insulte proferate de medicul lor. 

Între timp, EPCR, forul organizator ale cupelor europene, a anunțat că va investiga busculada de pe stadionul Allianz Park.

Un meci dramatic a fost cel dintre Connacht și Gloucester în care oaspeții conduceau cu 24 - 13 în minutul 75, dar au rămas în 14 din cauza unui cartonaș galben, iar irlandezii au marcat două eseuri transformate și au obținut în final victoria cu 27 - 24. 

În celelalte meciuri s-au înregistrat scorurile: Benetton Treviso 25 Lyon 22, Glasgow Warriors 7 La Rochelle 12, Clermont Auvergne 52 Bath 26 - Clermont se alătură probabil celor cinci lideri de grupe în poziție avantajoasă de calificare. 

După patru runde clasamentele celor cinci grupe arată astfel: 

Grupa 1: Leinster 19 puncte, Northampton 9, Lyon 7, Benetton 6

Grupa 2: Exeter 19, Glasgow 9, Sale 6, La Rochelle 5

Grupa 3: Ulster 17, Clermont 16, Harlequins 5, Bath 3

Grupa 4: Racing 92 17, Munster 11, Saracens 10, Ospreys 1

Grupa 5: Toulouse 18, Gloucester 9, Connacht 8, Montpellier 5

Challenge Cup: cinci echipe neînvinse

În competiția europeană numărul 2 cinci echipe sunt neînvinse: Toulon, Bordeaux Begles, Edinburgh, Bristol și Leicester. În runda a patra s-au înregistrat scorurile:

Stade Francais 16 Bristol 18
După victoria în deplasare, 18 - 16 cu Stade Francais, Bristol este la un pas de calificare în sferturile Challenge Cup
Sursa imaginii: 

Grupa 1: Castres 22 Enisei STM Krasnoyarsk 10, Dragons 25 Worcester Warriors 16

Clasament: Dragons 15, Castres 13, Worcester 10, Enisei 0

Grupa 2 Scarlets 46 Bayonne 5, London Irish 20 Toulon 26

Clasament: Toulon 18, Scarlets 14, London Irish 7, Bayonne 2

Grupa 3 Bordeaux Begles 33 Agen 6, Wasps 7 Edinburgh 9

Clasament: Bordeaux Begles 17, Edinburgh 6, Wasps 6, Agen 0

Grupa 4 Stade Francais 16 Bristol Bears 18, Brive 24 Zebre 10 

Clasament: Bristol 19, Brive 9, Zebre 6, Stade Francais 5

Grupa 5 Pau 34 Cardiff 29, Calsvisano 13 Leicester Tigers 20

Clasament: Leicester 18, Cardiff 13, Pau 10, Calvisano 1

Runda a cincea (penultima în faza grupelor) în Cupa Campionilor și Challenge Cup va avea loc în zilele de 10, 11 și 12 ianuarie 2020. 

În faza sferturilor de finală se califică din cele două competiții câștigătoarele celor cinci grupe și cele mai bine trei echipe clasat pe locul al doilea.